Akkoord Jeltsin en Snegur over strijd Moldavië

MOSKOU/BENDERY, 22 JULI. De Russische president Jeltsin en zijn Moldavische collega, Mircea Snegur, hebben een compromis bereikt over de toekomst van de afgescheiden Dnjestr-republiek.

Pas als Moldavië zou kiezen voor "hereniging' met Roemenië, zal de afgescheiden Dnjestr-republiek op de linkeroever het recht hebben zich uit het Moldavische staatsverband los te maken. Maar zolang er in het huidige Moldavië niets verandert, zal de Dnjestr-republiek geen recht op zelfbeschikking krijgen, zo zijn Jeltsin en Snegur gisteren tijdens "vredesbesprekingen' in Moskou overeengekomen.

Volgens het akkoord zal een uit drie partijen bestaande commissie vanuit de Russischtalige frontplaats Bendery op de rechteroever van de Dnjestr toezicht gaan houden op de al eerder overeengekomen wapenstilstand. Tot nu toe is er van dat staakt-het-vuren weinig terechtgekomen. Er wordt in Bendery nog dagelijks gevochten door Moldavische troepen en de "nationale gardisten' van de Dnjestr-republiek. Conform het gisteren gesloten akkoord zullen de troepen zich binnen zeven dagen uit het frontgebied moeten hebben teruggetrokken.

In de overeenkomst tussen Jeltsin en Snegur is vastgelegd dat Chisinau, hoewel de staatkundige integriteit van Moldavië ook door Rusland erkend wordt, beter zorg moet dragen voor de “mensenrechten van de minderheden”. Het gaat daarbij met name om de positie van de Russen en de Oekraïeners die op de linkeroever de meerderheid van de bevolking uitmaken.

President Igor Smirnov van de Dnjestr-republiek toonde zich gisteravond redelijk tevreden met het akkoord. Maar hij waarschuwde ervoor dat het veertiende leger, dat sinds een maand onder commando staat van de Russische "patriot' generaal-majoor Lebed, zich niet mag terugtrekken. Het veertiende leger, dat formeel een neutrale positie in acht neemt, is informeel grotendeels op de hand van de Dnjestr-republiek.

    • Hubert Smeets