Ahold kan lachen en huilen bij lage dollar

Ahold is een van de meest dollargevoelige fondsen van het toch al zo dollargevoelige Damrak. Het levensmiddelenconcern uit Zaandam haalt meer dan de helft van zijn inkomsten uit de VS waar het een aantal winkelketens bezit. De inkomsten uit de grote Amerikaanse supermarkten hebben de afgelopen jaren de winst van Ahold flink opgekrikt.

Maar nu de dollar zo ver terugvalt (vanmorgen 1,67 gulden) krijgt ook Ahold klappen. Vanmorgen zakte de koers van Ahold terug van 82 gulden naar 80,70 gulden. De omzet in het fonds was volgens handelaren opmerkelijk groot. Ahold heeft het ondanks de beursmisère van de afgelopen weken relatief gezien nog niet eens zo slecht gedaan. Sinds het begin van deze maand verloor de beursindex circa 3 procent terwijl de koers van Ahold "slechts' 2,5 procent daalde. Maar vandaag kwam de koers sterker onder druk te staan.

Hoewel in de handel niet direct een reden gegeven kon worden, wees men voor al naar de situatie in de VS. Tegenvallende cijfers van enkele grote supermarktconcerns, die door de aanhoudende recessie hun inkomsten sterk zagen teruglopen, drukken de resultaten sterk. Zo sterk, dat vanmorgen het gerucht circuleerde dat de resultaten over het tweede kwartaal van Ahold wel eens erg kunnen gaan tegenvallen. Over het eerste kwartaal maakte Ahold nog een winst ruim 85 miljoen gulden na een winststijging van 11,5 procent. Het bedrijfsresultaat steeg in die periode met 25,7 procent tot 146,5 miljoen gulden. Zonder de consolidatie van de Amerikaanse detailhandelsketen Tops zou het bedrijfsresultaat zijn gestegen van 116,6 miljoen naar 126,93 miljoen, ofwel een toename van 8,8 procent.

Ahold zou de ongunstige dollarsituatie ook in haar voordeel kunnen omzetten. Het concern wil, zo is bekend, nog steeds uitbreiden in de VS en kan dat op dit moment, bij de goedkope dollar, goedkoper doen. Voor een uibreiding is echter wel voldoende eigen vermogen nodig. Dat zou onder meer via een aandelenemissie moeten worden aangetrokken, waartoe Ahold best bereid is. Maar het is de vraag of Ahold dat gezien de huidige beursmalaise voor elkaar krijgt. Beleggers zitten op dit moment niet direct op een aandelenemissie te wachten, zo lijkt het.

    • Max Christern