250 ANC'ers gearresteerd

JOHANNESBURG, 22 JULI. De Zuidafrikaanse politie heeft dinsdag ten minste 250 leden van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) opgepakt, die openbare gebouwen trachtten te bezetten in het kader van de protestcampagne die het ANC maandag is begonnen. Dat heeft een ANC-woordvoerder bekendgemaakt.

In Johannesburg werden bijna 200 mensen gearresteerd die probeerden voor een ziekenhuis een zittend protest te houden te houden. De rest van de betogers werd opgepakt bij betogingen voor andere openbare gebouwen.

De bezettingscampagne van openbare gelegenheden is de laatste in een serie manifestaties die het ANC organiseert om de Zuidafrikaanse regering te dwingen een interim-regering te vormen en een eind te maken aan het geweld in de zwarte steden.

Dinsdag werd overigens de ondertekening van een sociaal akkoord tussen de werkgevers en de vakbonden die gelieerd zijn met het ANC uitgesteld tot woensdag. Met het sociaal handvest, waarover de werkgevers en de machtigste Zuidafrikaanse vakcentrale Cosatu het vrijdag eens werden, hopen de werkgevers de aangekondigde algemene staking te voorkomen. (AFP)