Voortvarend begin van Nederlanders op het Melkhuisje

HILVERSUM, 21 JULI. De voorspellingen waren somber. Tijdens de open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros kondigden Nederlandse spelers een boycot af van de internationale Nederlandse titelstrijd, die beter bekend is als "Het Melkhuisje'. Toernooidirecteur Piet van Eysden was niet bereid startgeld te betalen voor de Nederlanders en dat, zo verwoordde Paul Haarhuis de gevoelens van hem en zijn collega's, getuigde van minachtig voor de spelers die wel het publiek naar de banen moesten lokken.

Van de boycot kwam niets terecht. De spelers waren klaarblijkelijk vergeten dat ze bij de ATP, de wereldbond van tennisprofessionals, het toernooi in Hilversum als hun voorkeur hadden opgegeven waren en daarom "designated' waren. Hun wraak voor die vergissing zou, zo werd voorspeld, vroegtijdige uitschakeling zijn.

Op de eerste dag bleek daar niets van. Jan Siemerink, wiens snelle eliminatie gezien zijn teleurstellende spel dit seizoen en zijn eeuwigdurende vijandschap met gravel niet eens verdacht zou zijn, speelde fanatiek op de winst. Het was helemaal in de lijn van zijn landgenoten, die voortvarender van start gingen dan ooit te voren. Behalve Siemerink plaatsten ook Jacco Eltingh en Tom Nijssen zich voor de tweede ronde.

De zege van Jan Siemerink op de Fransman Tarik Benhabiles, drie jaar terug nog een top-30 speler, was vrij verrassend. Siemerink won nooit eerder tijdens een ATP-toernooi een partij op gravel. Het was sowieso een tijdje geleden dat de Rijnsburger op gravel won. Siemerink was na de zege in twee sets (7-5 6-3) zo blij, dat hij direct riep zich nu ook op deze ondergrond thuis te voelen.

De linkshandige speler, het laatste jaar matig op dreef, droeg meerdere redenen voor de overwinning aan. “Eerst heb ik me in twee weken vakantie mentaal opgeladen. Daarna heb ik met trainer Frits Don mijn tactiek op gravel aangepast. Ik speel nu meer service-volley”.

Jacco Eltingh won tijdens zijn professionele loopbaan in eigen land nog nooit een partij van belang. Hij werd in de eerste ronde gekoppeld aan de Australiër Carl Limberger. De partij leek aanvankelijk veel op een foutenfestival. Na een zwakke start (6-3 verlies) herstelde Eltingh zich: 6-3, 6-1.

De Spanjaard Arraya liet tegen Tom Nijssen voortdurend projectielen los, die qua hoogte wedijverden met de belendende Hilversumse zendmast. Toen Nijssen na 7-5, 4-1 en 40-0 alsnog 4-4 toestond, leek hij weer zijn rol van geboren verliezer aan te nemen. De Limburger vermande zich dit keer echter op tijd.

Tom Kempers behoorde met zijn 470ste plaats op de ATP-ranglijst kansloos te zijn tegen de nummer 30 van de wereld, Andrej Tsjesnokov. Kempers sloopte echter de Russische afweerlinie in de eerste set met 6-3. Na de tweede met gelijke cijfers te hebben ingeleverd, bleek in de beslissende fase Kempers' onervarenheid.

De eigen service behield hij met overmacht, maar de kansen die Tsjesnokov bood op zijn matige opslag, waren aan de 23-jarige Puttenaar nauwelijks besteed. Uiteindelijk verloor Kempers de tiebreak met 2-7.