UNHCR bereidt repatriëring van Koerden voor

ANKARA, 20 JULI. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft gisteren 1,6 miljoen dollar uitgetrokken voor de repatriëring van 19.500 Iraakse Koerden.

De Koerden vluchtten in 1988 naar Turkije, nadat de Iraakse leider Saddam Hussein chemische wapens had gebruikt tegen opstandige Koerden in de plaats Halabja. Aanvankelijk waren er 60.000 vluchtelingen, maar de meesten zijn in de loop der tijd teruggekeerd. De resterenden verblijven in drie kampen in het zuidoosten van Turkije en gaan volgens een woordvoerder van UNHCR in meerderheid akkoord met hun repatriëring. Ze zullen per familie voedsel voor twee maanden krijgen, 200 dollar in baar geld, enige bouwmaterialen en vervoer naar Irak. De repatriëring zal naar verwachting binnen twee maanden beginnen. (Reuter)