Raad: ministerie te hard voor Tiofine

ROTTERDAM, 21 JULI. Het ministerie van verkeer en waterstaat heeft het chemische bedrijf Tiofine in het Rotterdamse Botlekgebied te hard aangepakt.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die gisteren werd bekendgemaakt. Om de lozing van kwik en cadmium te verhinderen had het ministerie Tiofine in 1989 een tijdelijke vergunning verleend voor het lozen van afvalwater tot 1 januari 1993. Tiofine was daarbij verplicht te controleren of er ook kwik en cadmium werd geloosd. Het ministerie had een tijdelijke vergunning verleend omdat het de mogelijkheid wilde houden in te grijpen en Tiofine te dwingen de lozingen terug te dringen. Volgens Tiofine zou stopzetting van de lozingen het einde van de hele fabriek betekenen. De Raad van State vindt nu dat het ministerie Tiofine te weinig tijd heeft gegund uit te zoeken of de metalen zich in het afvalwater bevinden.