Pitbull bijt jongetje van zes jaar dood

AMERSFOORT, 21 JULI. Een zesjarige jongen uit Nijkerk is gistermiddag in de tuin van zijn oma in Amersfoort door een pitbull-terriër doodgebeten.

De hond, eigendom van een inwonend familielid, beet het kind in zijn hoofd en weigerde los te laten. De in allerijl gewaarschuwde vader heeft nog getracht het kind te bevrijden door met stokken te slaan, maar de pitbull liet pas los nadat een emmer water over hem heen was gegooid.

In het ziekenhuis moest worden geconstateerd dat het jongetje aan hals- en hoofdverwondingen alsmede bloedverlies was overleden. De hond is door de politie afgemaakt. In Amersfoort geldt geen muilkorfgebod voor de pitbull, zoals dat in een aantal andere gemeenten wel het geval is.

Vijf maanden geleden overleed meisje uit het Groningse Beerta aan de gevolgen van een aanval door een pitbull.

Uit recent onderzoek blijkt dat de pitbull-achtigen het grootste bijtrisico geven.

In mei vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met een wet die de verspreiding van als vechtlustig bekend staande honderassen, zoals de pitbull, aan banden moeyt leggen. De wet geeft burgemeesters en officieren van justitie de bevoegdheid de honden af te laten maken. Nu hangt dat nog af van gemeentelijke verordeningen.