Onderzoek naar senioren

DEN HAAG, 21 JULI. De Nederlandse Hartstichting laat een twintigtal deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse, die ouder zijn dan zeventig jaar, controleren op hart en bloedvaten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de arts M. Olde Rikkert van het Sint Radboudziekenhuis in Nijmegen.

Het gaat volgens een woordvoerster van de Hartstichting om een zogeheten "pilot-study'. De onderzoekers stellen vooral belang in de vraag hoe de ouderen hebben geleefd en hoe het mogelijk is dat hun conditie hen in staat stelt een dergelijke prestatie te leveren.

Gedurende de Vierdaagse wordt verder nagegaan hoe het hart en de bloedvaten zich houden onder de zware omstandigheden. Na het evenement heeft een vervolgonderzoek plaats.

De "pilot study' gaat vooraf aan een veel omvangrijker onderzoek dat de Nederlandse Hartstichting volgend jaar tijdens de Vierdaagse wil laten uitvoeren. De stichting wijdt 1993 aan het thema "ouderen'. Ongeveer zeshonderd 70-plussers wandelen dit jaar mee in de Vierdaagse.