Noodweer zorgt voor overlast in het zuiden

EINDHOVEN, 21 JULI. Het treinverkeer in Brabant en Limburg heeft grote vertragingen opgelopen door het noodweer van vanmorgen. Onweersbuien die gepaard gingen met harde wind hebben in Brabant, Noord-Limburg en Zeeland veel schade aangericht en voor overlast gezorgd.

Na blikseminslagen werkten seinen en overwegen niet meer. Rond tien uur meldden de spoorwegen dat het treinverkeer weer nagenoeg normaal verliep. Alleen rond Eindhoven was het treinverkeer nog niet op orde. Dat kwam doordat de NS-monteurs door een enorme verkeerschaos in de stad de grootste moeite hadden om de door blikseminslag getroffen relaishuisjes te bereiken.

Grote hagelstenen vielen vanmorgen en er werden verscheidene blikseminslagen en kleine branden gemeld. Alarminstallaties gingen spontaan af en schoorstenen vielen van het dak. Ook waaiden caravans en bomen om. De A58 tussen Roosendaal en Breda moest ter hoogte van Sprundel worden afgesloten, omdat door een blikseminslag een groot gat in het wegdek was ontstaan.

Het gat in het wegdek was rond half tien gerepareerd. De afgesloten rijbaan heeft slechts voor korte tijd tot filevorming geleid. Voor het verkeer in de ochtendspits heeft het noodweer overigens nauwelijks problemen opgeleverd, zo meldt de Algemene Verkeersdienst.

In Zeeland zijn tijdens onweersbuien en harde wind enkele watersporters in problemen geraakt. Op het Veerse Meer sloeg een plezierjacht van zijn ankers tijdens een vliegende storm met windkracht 10. De Vierdaagsewandelaars in Nijmegen werden vanmorgen gehinderd door hevige slagregens. Ongelukken deden zich door het noodweer niet voor. Het noodweer trok volgens het KNMI in De Bilt langzaam weg in noordoostelijke richting en was tegen elf uur Nederland gepasseerd.