Nederlander na protesten vrijgelaten uit Turkse cel

AMSTERDAM, 21 JULI. De 35-jarige Nederlander A. Soylu is gisteravond vrijgelaten uit de cel van de Turkse veiligheidspolitie waar hij sinds vorige week gevangen zat. Dit gebeurde na gesprekken van het Amsterdamse gemeenteraadslid T. Oedayra Singh Varma (Groen Links) met de Turkse minister van justitie Oktay en de Turkse vice-premier Inonu. Varma is op werkbezoek in Turkije.

Volgens Soylu's vrouw Lidia is haar man er slecht aan toe. De tot Nederlander genaturaliseerde Turk is volgens haar gemarteld en heeft zes dagen doorgebracht in een donkere cel samen met 57 mensen. De vrijlating van Soylu betekent echter niet dat hij naar Nederland kan terugkeren. Volgens de Nederlandse consul in Istanbul, J. Jonker Roelants, zijn de aanklachten tegen Soylu nog niet ingetrokken. “We zijn nu aan het uitzoeken wat er gaat gebeuren”, aldus Jonker Roelants.

Soylu werd afgelopen dinsdag op het vliegveld van Istanbul gearresteerd toen hij voor een vakantie naar zijn geboorteland terugkeerde. Na dagenlang zoeken ontdekte zijn familie dat hij was gearresteerd. Aanvanklijk werd Soylu aangehouden op beschuldiging van het illegaal verspreiden van politieke pamfletten in de tijd dat hij nog in Turkije woonde. Dit misdrijf bleek sinds 1986 verjaard. De beschuldiging die nu tegen Soylu loopt is dat hij zijn Turkse dienstplicht niet heeft vervuld in de tijd dat hij nog de Turkse nationaliteit had. Sinds twee jaar heeft Soylu de Nederlandse nationaliteit en heeft hij het Turkse staatsburgerschap opgegeven.

De Nederlandse consul in Istanbul voert overleg met de vice-gouverneur van de provincie. Ook eerder al voerde Jonker Roelants met deze instantie overleg. Jonker Roelants kan echter niet zeggen of het zijn eigen inspanningen of de tussenkomst van gemeenteraadslid Varma waren die tot de vrijlating van Soylu leidden.

De kwestie van de dienstplicht die Soylu had moeten vervullen ligt zowel juridisch als volkenrechtelijk uiterst ingewikkeld. Soylu wordt beschuldigd van een delict dat hij pleegde toen hij nog de Turkse nationaliteit bezat. Van een Nederlander kan niet worden geëist dat hij in vreemde krijgsdienst gaat.