National Australia Bank koopt Bank of New Zealand

WELLINGTON, 21 JULI. De Nieuw-Zeelandse regering gaat haar aandeel van 58 procent in de Bank of New Zealand verkopen aan de National Australia Bank. De Australische bank zal ook de minderheidsbelangen in de grootste bank van Nieuw Zeeland overnemen.

National Australia Bank zal in totaal 1,48 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (1,35 miljard gulden) voor de bank neertellen. De nieuwe bankgroep (2.500 filialen, 40.000 werknemers en tevens eigenaar van de Clydesdale Bank en Yorkshire Bank in Groot-Brittannië en de National Irish Bank) wordt de grootste bank van Oceanië.

De Nieuw-Zeelandse minister van financiën, Ruth Richardson, zegt dat de regering een juiste commerciële beslissing heeft genomen. “Het bod van NAB was goed. De geboden prijs was bijna twee keer zo hoog als de boekwaarde. Het is een goede beslissing voor de belastingbetaler en de aandeelhouders van de bank”, aldus Richardson. De 720 miljoen gulden die de regering voor haar bankbelang int, zal worden gebruikt voor het afbetalen van buitenlandse schulden.

Twee jaar geleden redde de regering de BNZ van de ondergang door een miljard gulden in de bank te pompen. De bank, die een sleutelrol in de Nieuw-Zeelandse economie speelt, was in moeilijkheden geraakt door de vele leningen die na de beurskrach van 1987 niet meer konden worden afbetaald.

De verkoop van de bank komt niet als een verrassing. Net als de vorige Labour-regering verkopen de huidige conservatieve machthebbers op grote schaal overheidsbezittingen. Eerder gingen in Nieuw-Zeeland reeds het telefoonbedrijf, bosplantages en een staalfabriek over in particuliere handen. Het postbedrijf lijkt de volgende kandidaat voor privatisering.

    • Hans van Kregten