Moederschap bevordert prestaties

BARCELONA, 21 JULI. Sinds Fanny Blankers-Koen, de Nederlandse huisvrouw en moeder van twee kinderen, vier gouden medailles haalde op de Olympische Spelen in 1948 in Londen, zijn sportvrouwen zich er van bewust dat het moederschap hun atletische prestaties kan bevorderen.

Het wetenschappelijk bewijs is nog niet geleverd. Maar als in Barcelona de moeders Liz McColgan, Lisa Ondieki, Gwen Torrence and Evelyn Ashford medailles winnen, zal het krijgen van kinderen een onderdeel kunnen worden van de trainingsprogramma's. “In Oosteuropese landen heb ik trainers tien jaar geleden al horen zeggen dat zij hun atletes één, liefst zelfs twee kinderen zien krijgen”, zei doktor Craig Sharp, teamarts van het Britse olympische team.

Zwangerschap versterkt het lichaam van de moeder. Zwangere vrouwen kunnen vitamines beter vasthouden. Het volume van hun bloed 25 tot 30 procent neemt toe. “Als een atlete kort na de geboorte haar training hervat, kan ze dat hogere niveau aan verrijkt bloed vasthouden”, zei Sharp. Een recent Amerikaans onderzoek toonde aan dat het lichaam van zwangere vrouwen makkelijker zuurstof kan produceren tijdens een inspanning.

De Britse atlete McColgan, wereldkampioene op de 10.000 meter, trainde tot in de laatste maand van haar zwangerschap. Ze begon de dag na de geboorte van haar dochter Eilish weer met oefeningen. Binnen veertien weken won ze wedstrijden.

De Amerikaanse Mary Slaney-Decker vertelde dat de pijn van de geboorte alles wat ze daarvoor mee had gemaakt in de schaduw stelde. Ze had, toen ze weer met trainen begin, haar pijngrens verlegd. Sharp: “De Oostduitsers vertelden me dat vrouwen psychologisch sterker worden door hun zwangerschap. Ze leren om te gaan met extreem ongemak.”

Liz McColgan en de zwenster Ondieki zijn tevreden over hun combinatie van moederschap en topsport. Maar het is niet alleen rozegeur en maneschijn. Trainen, reizen en deelnemen aan wedstrijden moet gecombineerd worden met de onvoorspelbare wensen van een kind. Slapeloze nachten kunnen de prestatie van de volgende dag benvloeden en een ziek kind legt beslag op trainingsuren. Ondieki miste de wereldkampioenschappen in 1991 omdat ze tijdens het vullen van de kinderfles was uitgegleden over gemorste melk en zich blesseerde. Veel moeders voelen zich schuldig over het gebrek aan tijd die ze met hun kinderen kunnen doorbrengen en kunnen zich in hun afwezigheid minder goed concentreren.

Maar moederschap lijkt meer voordeel, dan schade op te leveren. “Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat het schadelijk was een kind te krijgen”, zegt Sharp. “Het enige probleem is dat atletes kunnen overwegen te stoppen met sport”. (Reuter)