Maxwell moet schade vergoeden

LONDEN, 21 JULI. Kevin Maxwell, de jongste zoon van wijlen mediamagnaat Robert Maxwell, moet een schadevergoeding van 406,5 miljoen pond (ongeveer 1,5 miljard gulden) betalen wegens verduistering van aandelen uit de pensioenfondsen van het Maxwell-concern. Dit heeft het Hooggerechtshof in Groot-Brittannië gisteren bepaald.

Het is de hoogste schadevergoeding waartoe een Britse rechtbank een burger ooit heeft veroordeeld. De schuldeisers van Bishopsgate Investment Management, de beleggingsmaatschappij die het geld uit de pensioenfondsen in de vorm van aandelen beheerde, hadden een schadeclaim van 450 miljoen pond ingediend. Volgende week moet Kevins Maxwells broer Ian voor het Hof verschijnen in verband een schadeclaim.

Het Hof was van mening dat Kevin Maxwell als directeur van Bishopsgate Investment Management ernstig zijn plicht heeft verzaakt door directe medewerking te verlenen aan de overheveling van aandelen naar eigen fondsen. Het Maxwell-concern stortte eind vorig jaar in onder de schuldenlast, nadat Robert Maxwell op zee was verdronken.

Het vonnis biedt overigens weinig hoop voor de duizenden gepensioneerde werknemers van Maxwell, die ernstig benadeeld zijn door de verduistering uit de pensioenfondsen. In theorie moet Maxwell het geld namelijk onmiddellijk terugbetalen. In praktijk gaat hij failliet, omdat hij aan die plicht niet kan voldoen. Volgens Kenneth Tranch, voorzitter van het Actiecomité van Pensioengerechtigen van het Maxwell-concern, zal de claim zeker leiden tot het faillissement van Kevin Maxwell, maar is het hoogst onzeker of de gedupeerden daardoor meer geld zullen krijgen dan zij hebben uitgegeven om de zaak aanhangig te maken bij justitie.

Vorige maand haalde de National Westminster Bank 49 miljoen pond boven water, die waren belegd in aandelen in een farmaceutisch bedrijf in Israel, de overige 400 miljoen pond is nog zoek. Het Amerikaanse bedrijf Lehman Brothers, dat geld uit het pensioenfonds ontving, weigert de "illegale' aandelen terug te geven. Als argument voert het bedrijf aan dat de aandelen in goed vertrouwen zijn verkregen.

Niet bekend