Maij verbiedt storten broden in Noordzee

DEN HAAG, 21 JULI. Minister Maij (verkeer en waterstaat) verbiedt het storten in zee van een met 20.000 broden dichtgemetselde mast.

De Alkmaarse stichting Cargo wilde de broden en de mast als “nationaal geschenk aan de zee” volgende maand bij Texel in het water laten zakken. De vervuiling die dit met zich meebrengt, staat volgens het ministerie gelijk aan de vervuiling die door een middelgrote stad wordt veroorzaakt. Volgens het ministerie mogen alleen spullen in zee worden gestort als daarvoor op het land geen alternatief is.In januari vroeg stichting Cargo bij het ministerie ontheffing voor de Wet Verontreiniging Zeewater. Tegen dit verzoek werden 1.184 bezwaren ingediend, met in totaal 33.459 ondertekenaars. De stichting Cargo zal de Raad van State verzoeken de weigering van minister Maij te schorsen. Mocht de vergunning toch stranden, dan zal Cargo de broden afzinken op een plek in de Atlantische Oceaan, aldus een woordvoerder van de stichting. Het Cargo-project heeft inmiddels een half miljoen gulden gekost. De kunstenaars verwachten dat het nationaal geschenk uiteindelijk acht tot negen ton zal kosten.