Licht herstel beurs, Fokker gevraagd

AMSTERDAM, 21 JULI. De door de dollarinterventie van enkele centrale banken herstelde dollarkoers veroorzaakte licht herstel op de meeste Europese beurzen. In Amsterdam, waar de koersen gisteren het laagste punt sinds zes maanden bereikten, viel vooral het herstel van Fokker op.

AMSTERDAM De koers van de vliegtuigfabrikant steeg 1,10 gulden tot 30,10 gulden, een koerswinst van bijna vier procent. Eerder vanmorgen was een hoogste koers van 30,40 gulden gehaald. Gisteren verloor Fokker 5,5 procent. Beleggers hopen na de gisteren afgebroken onderhandelingen tussen Dasa en Fokker op een succesvolle afronding van de gesprekken.

NEW YORK Wall Street zakte gisteren verder weg. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde sloot 28,64 lager op 3.303,00. Vrijdag was de beursbarometer al 29,99 punten lager gesloten. De aandelenmarkt sloot hiermee aan bij de zwakke stemming op de effectenbeurzen van Tokio, Londen en Frankfurt en op de politieke onzekerheid in de VS. Handelaren beschouwen een overwinning van de Democratische presidentskandidaat Bill Clinton als een serieuze bedreiging voor de economische ontwikkeling. Zij vrezen in dat geval een oplopend begrotingstekort en hogere rente.

LONDEN Na een sterke opening verloren de aandelenkoersen op de Britse beurs het grootste deel van hun koerswinst weer. Te weinig koopopdrachten van beleggers hielden verdere opmars van de koersen tegen. Het FT-100-koersgemidelde, dat gisteren 28,2 lager sloot op 2.403,7, stond omstreeks het middaguur op een winst van 8,4 punten.

FRANKFURT Op de Duitse beurs bleef ook vandaag een mineurstemming overheersen. De hogere openingskoersen hielden niet stand en werden in de loop van de morgen omgezet in lagere noteringen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 52,99 lager sloot op 1.649,67, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 5,22 punten.

TOKIO Een technische reactie zorgde op de beurs van Tokio vandaag voor hoger eindigende aandelenkoersen.

Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 117,93 punten hoger, ofwel 0,74 procent, op 16.002,41. Ook koopjesjagers droegen bij aan de koerswinst in Tokio na twee dagen waarin de Nikkei-index in totaal 6,5 procent verloor.