Leven in de brouwerij

Beleggers zitten ouderwets gespannen en schouder aan schouder voor Teletekst om de aandelen-, optie- en index-koersen op de voet te volgen. De omzet op de Optiebeurs vaart er wel bij.

Veel notoire zwartkijkers en onervaren speculanten zitten vol met put-opties die in de afgelopen dagen vele malen meer waard zijn geworden. Wat doe je in zo'n geval: snel winst nemen of geduldig afwachten tot het beursschip meer water maakt?

Het gaat dit keer niet om een louter Amsterdamse correctie in gang gezet door berichten over Philips, de introductie van de 34 gulden-warrants (waardoor op grote schaal aandelen Philips werden omgeruild en geshort tegen warrants) en de afloop van de juli-opties. Ook andere beurzen lijden: onder de dollar, het uitblijven van de door velen voorspelde renteverlaging in Duitsland, de wat mindere economische groei, de miserabele beurs in Tokio, enzovoort. Maar alles bij elkaar valt de schade nog mee, want de CBS koersindex daalde in de afgelopen twee maanden maar 17 punten, bijna 8 procent, van 215,5 (hoogste jaarstand) naar 198,70. Dat komt wel meer voor.

Voor geduldige houders van put-opties op de Optiebeurs-index waren het mooie maanden. De put juli 315 deed in de laatste week van mei, op het (voorlopige) hoogtepunt van de markt, 210 gulden per optie van 100 maal de index, die 319,62 noteerde. Afgelopen vrijdag expireerde die optie op 2210 gulden. Dat wil zeggen: winst 2000 gulden per optie. Ongeveer tien maal de investering. Welke gelukkige heeft zoveel zitvlees en ook nog het geduld van een ervaren optie-krijger?

Enkele drukke optie-fondsen deden het in die twee maanden veel slechter dan de index. Voorbeelden: Hoogovens van 60,10 naar 44,30, KLM van 40,70 naar 32,50 en Philips van 38,90 naar 24 gulden. Ook de houders van die put-opties hebben een mooie rit kunnen maken.

Nu er met puts veel te verdienen is/was, worden beleggers met weinig optie-gevoel in de vingers wakker in de hoop ook iets te verdienen met put-opties of geschreven call-opties, twee baisse-strategieën. Maar zo werkt de markt niet. Je hebt altijd een tegenpartij nodig om zaken mee te doen. Die ziet ook wat er gebeurt en stelt zijn prijzen in in een voor hèm gunstige zin. Het komt er eigenlijk op neer dat je niet op een rijdende trein moet springen, tenzij je er van overtuigd bent dat die door blijft rijden in de gewenste richting. In mei, zie het voorbeeld van de index-puts, stond de trein bijna stil, een goed moment om puts te kopen.

Welke richting rijdt de beurstrein nu? Het krach-ravijn in? Daar leek het gisteren niet op: de omzet op de grote beurzen was niet bijzonder hoog, het slot lag meest boven de laagste stand van de index en dollar trok 's avond weer aan, met hulp van de centrale banken. Een opwaartse reactie ligt dus meer voor de hand dan een scherpe correctie; de beurzen lijken daar nog niet aan toe.

Wil je inspelen op zo'n opwaartse (korte?) reactie dan bieden de augustus call-opties, die 21 augustus aflopen, kansen. Ook omdat vóór die datum de grote optiefondsen met hun cijfers van het eerste halfjaar komen. Alleen al de voorpret (of niet) kan voor leven in brouwerij zorgen.

Augustus calls zijn er op Akzo, KLM, Koninklijke Olie, Philips en Unilever. Verder op de vier indexen, de dollar, het goud en de minder courante aandelen. Gistermiddag deden de calls op de internationals, uitoefenprijs net boven de koers van het aandeel, de volgende prijzen. Akzo 145 2,20 (aandeel 140,40); KLM 35 50 cent (32,30); Olie 150 1,30 (146,10); Philips 27,50 70 cent (25,50) en Unilever 185 3,00 (183,20). Een maand geleden vermeldde een commissionair in zijn advieslijst het volgende: Akzo koopwaardig op 145 gulden, KLM houden voor de lange termijn, Philips kopen op 27,50 en Unilever kopen beneden de 180,00 gulden.

De augustus calls op de aandelen-index profiteren natuurlijk van een herstel in de aandelen, maar het effect valt moeilijk in te schatten. De '295' deed maandag 2,30 en de index 287,89.

Voorzichtige beleggers die niet willen wedden op alleen hogere koersen, maar geloven in flinke uitslagen, kunnen in Philips een oktober strangle opzetten door de call 27,50 te kopen voor 1,40 en de put 25 voor 1,50.

Call-opties op de dollar, of een combinatie van calls en puts, lijken kansrijk, maar er gaat minder om in dit fonds dan je zou verwachten. De optiemarkt draait op dit moment op Philips en op de index. Daarin kan een belegger snel en goed zaken doen.

    • Adriaan Hiele