Hulpvluchten op Sarajevo gestopt na beschietingen

LJUBLJANA, 21 JULI. De Verenigde Naties hebben vanmorgen de hulpvluchten naar Sarajevo weer opgeschort, nadat gebouwen op het vliegveld door mortiergranaten waren geraakt. Eerder op de dag was het vliegveld opengesteld, zij het dat het aantal vluchten nog beperkt werd gehouden.

Mike Aitchinson, coördinator van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR), zei vanmorgen dat de commandant van de VN-troepen in Sarajevo, generaal Lewis MacKenzie, uit veiligheidsoverwegingen maar één toestel tegelijk aan de grond wilde hebben. In totaal hebben vanmorgen zes vliegtuigen kunnen landen.

De gevechten in de voormalige Joegoslavische republiek Bosnië zijn gisteren opgelaaid na het mislukken van het bestand dat zondagavond om zes uur van kracht werd. “Ongelukkigerwijs lijken bestandsovereenkomsten alleen maar meer geweld op te roepen”, constateerde generaal MacKenzie. In Sarajevo werd in alle delen van de stad gevochten. Bij de gevechten kwamen 12 mensen om het leven en raakten 50 mensen gewond. De VN besloot het vliegveld gisteren voor humanitaire vluchten te sluiten nadat het in de vuurlinie kwam te liggen van elkaar beschietende milities in de moslimwijken Dobrinja en Butmir en de Servische wijk Ilidza. Daarbij werden twee Canadese militaire waarnemers op het vliegveld door granaatscherven verwond. Het dak van een hangar werd door een inslaande granaat beschadigd.

Op dit moment staan nog veertien vliegtuigen op luchthavens in Europa klaar om humanitaire hulp naar de Bosnische hoofdstad te vliegen, zodra het vliegveld weer vrijgegeven is.

In het noorden van Bosnië concentreerden de gevechten zich rond Bihac en Tuzla, in het zuidoosten werd er gevochten bij Gorazde. Ook in de crisisgebieden in het westen werd opnieuw gevochten. Aan de zijden van de moslims en de Kroaten zouden daarbij 27 doden en 125 gewonden te betreuren zijn. Aan Servische zijde vielen 23 doden. Het crisiscentrum van de Bosnische regering maakte gisteren bekend dat de afgelopen maanden bij de gevechten 7.846 mensen om het leven gekomen zijn, 30.356 mensen gewond raakten en meer dan 36.000 mensen vermist worden.

EG-bemiddelaar Lord Carrington werd vandaag in Belgrado verwacht waar hij zal praten over de gespannen situatie in de provincie Kosovo, waar etnische Albanezen 90 procent van de bevolking vormen. De Albanezen willen zich van Klein-Joegoslavië, Servië en Montenegro, afscheiden. Carrington sprak gisteren in Londen met de leider van de Albanezen, Ibrahim Rugova. “Wij hebben ingestemd met een dialoog met het Servische regime, waarbij de EG een bemiddelende rol zal spelen”, aldus Rugova na afloop van zijn gesprek met Carrington.

    • Theo Engelen