Foto: TILBURG - Op de traditionele Tilburgse ...

Foto: TILBURG - Op de traditionele Tilburgse kermis, die dit jaar van 18 tot en met 26 juli wordt gehouden, was het gisteren Roze Maandag.

De kermismaandag, drie jaar geleden door de GAY-Krant tot homodag uitgeroepen, werd dit jaar voor het eerst als zodanig door de kermisorganisatie erkend. Veel van de 227 attracties op de Tilburgse kermis, de grootste van Nederland, waren aan het roze thema aangepast. Naar schatting enkele duizenden homoseksuelen stapten in de met roze linten versierde "Megashake', bestelden bij de Hollandse Gebakskraam oliebollen met roze poedersuiker of kregen een roze ballon als troostprijs bij de lootjesverkoper. In een kermisrestaurant was een speciaal roze menu verkrijgbaar: zalm en kalkoenbiefstuk met kreeftesaus, met frambozenijs toe, begeleid door een rosé-wijntje. Ook theater Studio 7 had het programma aangepast: in plaats van de boerin die in het stuk met haar knecht op de hooizolder wordt betrapt, had dit keer de boer een vluchtige verhouding met zijn knecht. De fontein van het spookhuis Temple of Doom spoot roze water, terwijl bij het spiegelpaleis, temidden van vier truckladingen geüniformeerde dienstplichtigen uit een naburige kazerne, twee jongens zwaaiden met een geknapt roze ballonetje dat ze als een condoom over een vinger hadden geschoven. “Vrij veilig, ook in de kazerne”, kregen de gnuivende dienstplichtigen te horen. Volgens een woordvoerder van de gemeente verliep Roze Maandag in een goede sfeer. In totaal bezochten ongeveer 30.000 mensen gisteren de Tilburgse kermis. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)