Beurzen blijven nerveus na interventies in dollar

AMSTERDAM, 21 JULI. De hogere dollar - gistermiddag steeg de dollar door interventies van centrale banken met vijf cent tot 1,68 gulden - zorgde vandaag voor lichte koersstijging op de Europese aandelenmarkten. Maar het herstel van de dollarkoers heeft de nervositeit op de financiële markten vanmorgen niet geheel kunnen wegnemen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs trok de EOE-index vanmorgen ruim een procent aan tot 291,69 punten. De omzetten bleven echter zeer beperkt. Gisteren verloor de index 1,7 procent nadat vrijdag al 2 procent verloren was. De Amsterdamse effectenbeurs geldt als een van de meest dollargevoelige beurzen in Europa. Gisteren bereikten de koersen op het Damrak het laagste punt van de afgelopen zes maanden.

Ook op andere Europese beurzen daalden de aandelenkoersen gisteren over een breed front. De dollarinterventie, onder leiding van de Duitse en Amerikaanse centrale bank, kon pas aan het eind van de middag iets van de verliezen goedmaken. Vanmorgen was er licht herstel op de beurzen in Londen en Frankfurt. De aandelenkoersen stonden na hogere openingskoersen omstreeks het middaguur op een winst van circa een half procent.

Op de wisselmarkten van Europa was de stemming vanmorgen nog steeds uitermate nerveus. Handelaren twijfelden of de dollar het huidige niveau kan vasthouden. Omstreeks het middaguur was de dollar gestegen tot 1,6962 gulden. “De nervositeit blijft over de markt hangen. De dollar is nu binnen een dag gestegen van een naoorlogs dieptepunt op 1,63 gulden tot een koers die bijna zeven cent hoger ligt. Veel beleggers wachten af of de munt zich op dat niveau kan handhaven”, zei een handelaar van Barclays de Zoete Wedd vanmorgen. Handelaren wijzen er daarnaast op dat de vraag naar de dollar flauw blijft omdat de Amerikaanse economie nog steeds te weinig signalen van herstel toont.