Baker probeert Libanees vasteland te vermijden

BEIROET, 21 JULI. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, en zijn Libanese ambtgenoot, Farès Boueiz, willen elkaar graag ontmoeten met het oog op de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten.

Maar de toestand in Libanon is nog steeds niet zo stabiel dat Baker daar zonder meer naar toe durft. Nadat Boueiz voorstellen van Baker om hun treffen in bij voorbeeld Kairo, Damascus, Jeddah of Amman te houden om “redenen van nationale waardigheid” beleefd maar stellig van de hand had gewezen, lijkt Baker zich nu met een bezoek aan Libanon te hebben verzoend. Maar de bewindsman wenst nog steeds het gevreesde Beiroet, waaraan de Amerikanen zulke onprettige recente herinneringen hebben, te vermijden. Met het oog daarop heeft Baker nu voorgesteld om elkaar op een boot voor de kust van Libanon te ontmoeten. Of beide zijden tot overeenstemming over deze kwestie konden komen, stond vanmorgen nog niet vast.

Intussen moest ook ook een andere ontmoeting van Baker worden gewijzigd. In Syrië werd vanmorgen bekendgemaakt dat de moeder van president Hafez al-Assad was overleden. Dit leidde er toe dat het gesprek van Assad met Baker van vandaag is verschoven naar morgenavond. (AFP)