Acht jaar wegens cocaïnesmokkel

ROTTERDAM, 21 JULI. De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag de 35-jarige R.P. uit Suriname veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de smokkel van 183 kilo cocaïne vanuit Suriname naar Nederland.

De rechtbank achtte bewezen dat P. een centrale rol heeft gespeeld bij de uitvoer van de uitzonderlijk grote partij drugs vanaf het Surinaamse vliegveld Zanderij naar Schiphol. In juni 1990 werden de koffers met cocaïne op Schiphol onderschept. P. werd eind vorig jaar door Duitsland uitgeleverd, nadat hij daar in juni vorig jaar was gearresteerd.

De officier van justitie had twaalf jaar geëist tegen P. Bij het vaststellen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat P. niet eerder met justitie in aanraking is geweest.

Overigens heeft P. steeds elke betrokkenheid bij de drugssmokkel ontkend. Wel liet hij tijdens de behandeling van zijn zaak doorschemeren dat hij meer zou weten van de betrokkenheid van hoge Surinaamse militairen bij de smokkel. Namen noemde hij echter niet. In dat verband bevestigde het openbaar ministerie in Rotterdam begin dit jaar dat de Surinaamse legercommandant Iwan Graanoogst en de militair R. Rozendaal ervan worden verdacht, dat zij de smokkel mogelijk hebben gemaakt.