Treinen tenslotte toegelaten

WENEN/TRIEST, 20 JULI. Twee treinen met meer dan vijftienhonderd vluchtelingen uit Bosnië-Herzegovina zijn dit weekeinde in Oostenrijk en Italië aangekomen.

In Oostenrijk kwam zaterdag een trein aan met rond duizend vluchtelingen. De trein had enkele dagen stilgestaan aan de Sloveens-Kroatische grensplaats Dobeva; zowel Kroatië als Slovenië heeft zijn grenzen gesloten voor vluchtelingen uit Bosnië, met het argument dat een verdere stijging van het aantal vluchtelingen hun opvangcapaciteit te boven gaat.

Oostenrijk van zijn kant weigerde nieuwe vluchtelingen toe te laten. Pas vrijdagavond ging de regering in Wenen overstag.

De trein is zaterdag doorgereden naar Graz, waar 220 vluchtelingen en twintig gewonden mochten uitstappen. De andere vluchtelingen worden op verschillende plaatsen in Oostenrijk ondergebracht. Bij alle vluchtelingen gaat het om vrouwen en kinderen; de mannen onder hen zijn door de Kroatische regering naar Bosnië teruggestuurd.

Een tweede trein, met ruim 550 vluchtelingen, bereikte dit weekeinde Triëst. Ook deze vluchtelingen hebben enkele dagen in hun trein moeten wachten voor ze konden doorreizen. Na hun aankomst in de Italiaanse havenstad werden de vluchtelingen verspreid over diverse tentenkampen in het noorden van Italië.

Duitsland, dat in april zijn grenzen sloot voor vluchtelingen uit Bosnië, heeft zich zaterdag alsnog bereid verklaard vluchtelingen toe te laten. Het gaat daarbij met name om de vluchtelingen die nog altijd vastzitten aan de Sloveens-Kroatische grens.

Ook in Zwitserland zijn stemmen opgegaan om meer vluchtelingen toe te laten dan tot nu toe. De Zwitserse minister van justitie kondigde een heroverweging aan van het gevoerde beleid. Zwitserland heeft in juli 750 kinderen en 250 volwassenen uit het vroegere Joegoslavië toegelaten. (AFP)