Ter Veld ziet mogelijkheid voor soepeler WAO-regeling

DEN HAAG, 20 JULI. Staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) sluit niet uit dat bij de verlaging van de WAO-uitkering het voorgestelde overgangsrecht voor bestaande gevallen verder zal worden versoepeld. Dit blijkt uit haar uitspraken gisteren voor de Avro-radio.

De staatssecretaris onderstreepte dat er “een goede afweging moet plaatsvinden met de PvdA en ook met het CDA of bijvoorbeeld het overgangsrecht het juiste overgangsrecht is”. Overigens stelde ze vast dat “het overgangsrecht een stuk beter is dan iedereen suggereert”.

Volgens het overgangsrecht zoals dat is opgenomen in het wetsontwerp dat nu nog bij de Raad van State ligt en daarna naar de Tweede Kamer gaat, blijven de uitkeringen van mensen die bij de invoering van de wet al in de WAO zitten en ouder zijn dan 50 jaar onaangetast. De uitkering van bestaande gevallen jonger dan 50 jaar worden bevroren, net zo lang tot het niveau gelijk is aan de uitkering volgens het nieuwe systeem. Ter Veld constateerde dat het aantal WAO'ers zich “iets gunstiger” ontwikkelt dan een jaar geleden werd gevreesd.

Vanuit de PvdA gaan steeds meer stemmen op om bestaande WAO-gevallen geheel te ontzien. Maar dat, zei Ter Veld, “levert financieel een groot probleem op”.

Het Tweede-Kamerlid Rosenmöller (Groen Links) heeft Ter Veld vandaag opheldering gevraagd over haar uitspraken. Hij wil ook weten of Ter Veld hiermee een kabinetsstandpunt heeft verkondigd.