Strijd Kabul eist tientallen slachtoffers

KABUL, 20 JULI. In Kabul is het dit weekeinde tot zware gevechten gekomen tussen shi'itische strijders en de troepen van de nieuwe Afghaanse regering, die ruim twee maanden na haar aantreden nog steeds doende is haar gezag in de hoofdstad te vestigen.

Volgens artsen en ooggetuigen kwamen er zeker twintig mensen om het leven bij de strijd, terwijl enkele honderden gewond raakten. Sommige berichten spraken zelfs van zestig doden. De gevechten behoorden tot de hevigste sinds de val van het communistische bewind in april.

De shi'ieten, die grotendeels zijn verenigd in de Hezb-i-Wahdat-partij en kunnen rekenen op steun van Iran, controleren grote delen van Kabul, in het bijzonder in het westen van de stad. De shi'ieten zijn al geruime tijd ontevreden met de verdeling van de macht. Ze vinden dat ze met drie ministers ondervertegenwoodigd zijn in de nieuwe regering. Volgens hen maken ze zeker een derde deel uit van de Afghaanse bevolking, neutrale waarnemers houden het op 20 procent.

Ruim een week geleden gaf de regering de shi'itische strijders opdracht zich uit de stad terug te trekken. De shi'ieten weigeren hieraan te voldoen zolang ze niet meer ministersposten krijgen.

Ook tussen de ten zuiden van Kabul gelegerde manschappen van de radicale fundamentalistische leider Gulbuddin Hekmatyar en de machtige Oezbeekse militie van generaal Rashid Dostam laaide de strijd gisteren weer op.

De pogingen van de voorlopige regering, die nu onder leiding staat van professor Burhanuddin Rabbani, om de orde in de hoofdstad te herstellen blijven hierdoor vruchteloos. Kabul blijft vol groepjes zwaar bewapende mannen van allerlei verschillende verzetsgroepen die bereid zijn om hun wapens zonodig te gebruiken. Is de greep van de regering op de toestand in Kabul al gering, haar invloed buiten de hoofdstad is nog minder. Daar heeft ze zelfs nog geen begin gemaakt met de vestiging van haar gezag. Lokale potentaten maken er geheel de dienst uit. (Reuter, AFP)