Strategisch voordeel samenwerking met Hongaren beperkt; KLM ziet af van belang in Malev

ROTTERDAM, 20 JULI. De KLM ziet af van deelneming in de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij trok zich kort voor de sluiting van de biedingstermijn terug.

Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij vanmorgen desgevraagd bevestigd. De KLM acht de strategische voordelen van een grote minderheidsdeelneming van 35 procent in de te privatiseren Hongaarse luchtvaartmaatschappij te beperkt. “We hebben alle mogelijkheden en kansen die intensieve samenwerking met Malev zou opleveren zorgvuldig bestudeert. De conclusie is dat Malev op dit moment niet in onze Europese strategie past”, aldus de woordvoerder.

Na de vorige week afgesloten biedingstermijn voor de Hongaarse luchtvaartmaatschappij zijn twee buitenlandse luchtvaartmaatschappijen met belangstelling voor deelneming in Malev overgebleven: het Duitse Lufthansa en het Italiaanse Alitalia. De Hongaarse staat, die zelf haar 100-procent belang in Malev wil verminderen tot een belang van 51 procent, bestudeert de komende vier weken samen met de directie van Malev welke kandidaat de meest geschikte is.

Een woordvoerder van Malev bevestigde vanmorgen dat de biedingstermijn op 15 juli is afgelopen en dat de KLM zich kort daarvoor heeft teruggetrokken. “Pas eind augustus beslissen we met welke partij we uiteindelijk in zee gaan”, aldus de Hongaarse woordvoerder.

De belangstelling van de KLM voor Malev kwam voort uit haar Europese strategie. KLM wil via een eigen "feeder-netwerk' van deelnemingen in Europese luchtvaartmaatschappijen zorgen voor aanvoer van haar grote intercontinentale netwerk. Daartoe nam het eerder een belang van 14,9 procent in de Britse luchtvaartmaatschappij Air UK en een belang van 35 procent in het Franse Air Littoral.

Beide deelnemingen hebben de KLM tot nu toe veel problemen en verliezen opgeleverd. Vooral de situatie bij Air Littoral is zorgwekkend. Het afgelopen jaar trok de KLM 109 miljoen gulden uit voor financiële herstructurering van de zwaar verlieslijdende Franse luchtvaartmaatschappij. Bij de presentatie van het jaarverslag eind vorige maand zei president-directeur P. Bouw dat het resultaat van de KLM over het eerste kwartaal van het lopende boekjaar ook nog flink gedrukt zal worden door grote verliezen bij de deelnemingen.

    • Max Christern