PTT verkoopt stekker tegen afluisteren

ROTTERDAM , 20 JULI. De PTT brengt binnen twee weken een telefoonstekker op de markt die het onmogelijk maakt om een telefoon met de hoorn op de haak als verborgen microfoon te gebruiken. Deze stekker zal voor iets meer dan vijf gulden in de Primafoon-winkels van de PTT worden verkocht.

Na eerdere ontkenningen gaf de PTT eind vorige week toe dat het mogelijk is om op ieder punt tussen de centrale en het toestel een ingreep te plegen die van de telefoon een afluistermicrofoon maakt. Met een hoogfrequente wisselspanning is het mogelijk de haakschakelaar te passeren. Zo ontstaat een verbinding met de microfoon, zonder dat de hoorn van de haak is. In de nieuwe stekker voorkomt een condensator dat de stroom de microfoon kan bereiken, zodat de truc niet meer werkt.

De Consumentenbond wil dat deze stekkers gratis ter beschikking worden gesteld aan iedereen die erom vraagt. Een woordvoerder van de bond stelt dat de PTT een bedrijf als alle andere is. “Als Moulinex een slecht werkende koffiemolen op de mark brengt, zullen ze zelf voor de reparatie of vervanging moeten betalen. Nu blijkt dat iedereen via de telefoon zijn buurman kan afluisteren, en niet alleen de telefoongesprekken, maar alles wat zich in de kamer of slaapkamer afspeelt, moet de PTT zorgen dat zoiets onmogelijk wordt gemaakt. Op hun kosten.”

De Consumentenbond meent dat ook als blijkt dat duizenden abonnees deze stekker willen hebben, de PTT die gratis moet leveren. De bond wil niet ingaan op de mogelijke rol van de PTT bij het op verzoek van de politie afluisteren van gesprekken.