Poppenspeler Bert Brugman overleden

AMSTERDAM, 20 JULI. De poppenspeler Bert Brugman, grondlegger van het eerste Nederlandse marionettentheater, is zondag op 95-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend met nagespeelde opera-voorstellingen en vooral met de tv-serie Dappere Dodo, halverwege de jaren vijftig, één van de allereerste jeugdseries op de Nederlandse televisie.

Brugman had een toneelopleiding, maar begon in 1923 met poppenvoorstellingen in de ouderlijke woning in Amsterdam. Zijn eerste produktie was een uitvoering van het zangspel Bastien et Bastienne van Mozart, dat tot in de jaren zestig op zijn repertoire bleef staan. In de jaren dertig haalde zijn marionettenversie van de opera Faust meer dan 400 voorstellingen. Bert Brugman's Marionettentheater kon bogen op een comité van aanbeveling met namen als Pierre Monteux, Top Naeff, Eduard Verkade en H.Th. Wijdeveld. Hij schreef scripts, vervaardigde de poppen en bouwde de decors. “Je moet artistiek zijn, en muzikaal, en handig met je vingers,” zei hij. “En zakelijk natuurlijk, anders ben je nergens.”

Hoewel hij zijn techniek bleef vervolmaken, kreeg Brugman zijn grootste bekendheid met de handpoppenserie Dappere Dodo, begin jaren zestig gevolgd door een eigen versie van Tom Poes. In 1964 werd hij, bij zijn afscheid, benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau (“het eerste lintje dat ooit aan een poppenspeler is uitgereikt”). Vier van zijn zes zonen namen het marionettentheater toen over.