Luchtbrug Sarajevo gestaakt na gevechten

LJUBLJANA, 20 JULI. De gevechten in Bosnië zijn vannacht en vanochtend ondanks een gisteravond van kracht geworden bestand gewoon doorgegaan. De beschietingen op Sarajevo waren vanochtend zelfs zo hevig dat voor het eerst moest worden besloten de hulpvluchten op Sarajevo te onderbreken.

Volgens een VN-woordvoerder kwamen veel granaten dicht bij het vliegveld neer en was het niet langer verantwoord er vliegtuigen te laten landen. Vanochtend werd ook gevochten bij Gorazde, in het zuidoosten van Bosnië, en bij verschillende steden in het noorden.

Het staakt-het-vuren werd vrijdag door vertegenwoordigers van de moslims, Serviërs en Kroaten ondertekend. Deze partijen gaven vanmorgen elkaar de schuld het bestand te schenden. Waarnemers vrezen dat ook dit bestand, zoals de vele daarvoor, geen invloed zal hebben op het strijdverloop in Bosnië.

De Joegoslavische premier, Milan Panic, heeft gisteren in Sarajevo de Bosnische president, Alija Izetbegovic, gezegd dat Joegoslavië en Servië “voor een onvoorwaardelijke vrede zijn”. “Ik heb Izetbegovic te verstaan gegeven dat hij maar weinig tijd heeft op ons vredesinitiatief te reageren. Als hij er niet mee instemt kan de wereld zien wie de oorlog wil voortzetten.” Panic zei dat er overeenstemming was bereikt om de zware wapens onder toezicht van de VN te plaatsen.

Izetbegovic zei na afloop van de gesprekken dat de Joegoslavi sche premier slecht geïnformeerd is over de situatie in Bosnië. “Het kan zijn dat Panic' vredesaanbod oprecht bedoeld is, maar wij betwijfelen of hij ook in staat is zijn beloften waar te maken”, aldus Izetbegovic.

In de Kroatische havenstad Zadar zijn vrijdag twee Franse VN-militairen om het leven gekomen toen ze op een mijn reden. De exodus van vluchtelingen uit Joegoslavië gaat inmiddels door. Oostenrijke en Italië hebben schoorvoetend twee treinen met in totaal zo'n tweeduizend vluchtelingen binnengelaten, die al enige dagen aan de grens werden tegengehouden.

    • Theo Engelen