Lagere dollar drukt koersen Damrak

AMSTERDAM, 20 JULI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs zakten vanmorgen over een breed front weg. De forse koersdaling in Tokio, lagere noteringen in Londen en Frankfurt en de verder wegzakkende dollar drukten de stemming.

AMSTERDAM De EOE-index, die vrijdag ruim zes punten lager sloot op 293,94, stond om 13.00 uur op een verlies van circa 2,5 punten. In de neerwaartse trend was Philips een van de weinige fondsen die in positieve zin opviel. Het Eindhovense concern herstelde zich licht van de koersval van vrijdag toen het aandeel in een beurssessie elf procent van zijn waarde verloor. tegen het begin van de middag waren er al ruim tien miljoen stukken omgegaan.

LONDEN Op de Londense effectenbeurs hing vanmorgen een mineurstemming. Tegenvallende economische cijfers gekoppeld aan de koersval in Tokio veroorzaakten een koersverlies van circa een procent. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 51,1 lager eindigde op 2.431,9, stond omstreeks het middaguur op min 32,9 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen daalden vanmorgen circa een procent. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 37,87 omlaag ging naar 1.702,66, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 23,72 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio kelderden de aandelenkoersen vanmorgen liefst vier procent. Het afwikkelen van arbitrageposities in termijncontracten op de Nikkei-index en massale verkoop van beleggers waren debet aan de daling. Het Nikkei-225-koersgemiddelde zakte met663,59 punten in tot 15.884,48. De huidige stand is een fractie verwijderd van het laagste punt van de afgelopen zes jaar, dat 29 juni werd bereikt. Handelaren verwachtten dat er morgen enige steun op de markt verschijnt.