Koeweit's Spaanse beleggingen op zwaar verlies

Kuwait Investment Office in Londen (KIO), de nationale investeringsmaatschappij van Koeweit, heeft vorig jaar zeker zestig miljoen gulden verloren op haar Spaanse beleggingen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat het accountantsbureau Coopers en Lybrand op verzoek van de Koeweiti's heeft ingesteld naar aanleiding van de problemen bij KIO's Spaanse houdstermaatschappij Grupo Torras. De vorige maand afgetreden leiding van Torras had bij de Commissie van Toezicht op de beurs nog een winst aangemeld van ongeveer zes miljoen gulden. De moeilijkheden kwamen aan het licht doordat Ercros, één van de belangrijkste deelnemingen van KIO, op 8 juli uitstel van betaling moest aanvragen. Ercros is het grootste chemieconcern van Spanje, met bijna elfduizend werknemers. Regering, vakbonden en financiers vrezen, dat de weigering van KIO om nog verder in Ercros te investeren mogelijk repercussies zal hebben op de andere Spaanse beleggingen van Koeweit.

Koeweit bezit omvangrijke buitenlandse belangen die door deskundigen worden getaxeerd op een waarde van honderd miljard dollar. Zo bezit Koeweit 14,6 procent van het kapitaal van Daimler-Benz, de grootste Duitse industriële onderneming ter waarde van ongeveer 2,8 miljard dollar.