J.H. PELLEBOER 1924-1992; Weerman

In zijn woonplaats Paterswolde is zaterdagmorgen weerman J.H. Pelleboer (Jan) op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Pelleboer behoorde tot de eerste generatie "weermannen', samen met zijn collega en vriend Hans de Jong uit Gorredijk. Bij een groot publiek was hij bekend door zijn weerpraatjes voor de TROS-radio en de Wereldomroep en zijn weersvoorspellingen in verscheidene dagbladen. Pelleboer wordt beschouwd als een kundig meteoroloog die door zijn jarenlange ervaring het vak tot in de puntjes beheerste. Vorige week kondigde hij aan zijn werkzaamheden voor de regionale omroepen Noord en Drenthe per 1 oktober te staken, waar zijn weerpraatjes dagelijks waren te beluisteren. Pelleboer verklaarde in het Nieuwsblad van het Noorden, waarvoor hij ook het weer besprak, het rustiger aan te willen gaan doen. “Met die ochtenduitzendingen heb ik geen problemen, omdat ik toch wel vroeg uit de veren ben. Maar die namiddaguitzending is een handenbindertje geworden”, aldus de weerman.

Pelleboer werd op 2 mei 1924 geboren in 's Heerenbroek bij Zwolle in een boerengezin. Hij doorliep de landbouwschool en raakte geïnteresseerd in het weer. Na de oorlog trad hij in dienst van het KNMI, waar hij gedurende tien jaar werkzaam was bij de meteodienst van vliegveld Eelde. Pelleboer ging sterk zijn eigen gang en gaf zijn weersvoorspellingen in radio-uitzendingen. Toen hij hiervoor op het matje werd geroepen, besloot hij in 1955 als freelancer verder te gaan. Pelleboer was de eerste die het tot dan toe formele taalgebruik van het KNMI over het weer wist te doorbreken. Hij slaagde erin de weersvoorspellingen met zijn karakteristieke hoge stemgeluid en Groningse accent in hoge mate te populariseren. Hij schreef een boek over het weer, waarbij hij leken tips gaf hoe het weer voor de volgende dag voorspeld kon worden, en had een eigen 06-weerlijn. Ook gaf Pelleboer meer dan 1.400 lezingen. Hoewel hij soms kritiek had op zijn oude werkgever, bleef de relatie met het KNMI goed. Midden jaren zeventig besloot het instituut de stijl en aanpak van Pelleboers weerpraatjes over te nemen.

    • Karin de Mik