Janajev betreurt het mislukken van de coup

MOSKOU, 20 JULI. Gennadi Janajev, de voormalige vice-president van de Sovjet-Unie en in naam leider van de staatsgreep van augustus vorig jaar, heeft gisteren in zijn eerste vraaggesprek sinds de coup gezegd te betreuren dat de staatsgreep niet is geslaagd: als dat wel was gebeurd, was de Sovjet-Unie niet uiteengevallen.

Janajev stond in de gevangenis van Matrosskaja Tisjina in Moskou een verslaggever van het blad Nezavissimaja Gazeta te woord. Hij zei dat de coup mislukte toen het "Noodcomité' dat de staatsgreeo uitvoerde, tanks te hulp riep. Bij het oprukken van de tanks vielen drie doden. Dat had belangrijke gevolgen voor de stemming bij de verdedigers van het "Witte Huis', waar onder leiding van Boris Jeltsin de tegenstanders van het Noodcomié zich hadden verschanst. Janajev: “Angst maakt van molshopen bergen.”

Janajev zei zijn actie te zijn begonnen om de Sovjet-Unie te redden. “Ik voel me alleen schuldig ten overstaan van het Russische volk in die zin dat ik er niet in ben geslaagd hun leven te veranderen. Ik kon de situatie waarin het land zich nu bevindt, wijzigen. Maar ik heb gefaald”, aldus Janajev.

Hij vertelde dat de toenmalige Sovjet-president Gorbatsjov al in april vorig jaar had gesproken over de mogelijkheid, de staat van beleg af te kondigen en functionarissen opdracht had gegeven de daarvoor benodigde documenten op te stellen. Veel van die documenten werden in augustus gebruikt toen het Noodcomité de macht greep, aldus Janajev. In augustus, zo ging hij verder, verslechterde de toestand met het uur en Gorbatsjov, die op de Krim vakantie had, weigerde beslissingen te nemen. “Ik zou de man wel eens willen zien die me kan vertellen hoe Gorbatsjovs beleid er toen uit zag. Hij had 's ochtends het ene beleid en 's avonds een ander.” Volgens Janajev gingen de leden van het Noodcomité ervan uit dat zeventig procent van de bevolking achter de staatsgreep zou staan. (Reuter)