Italianen kleuren de Tour die Indurain wint

ALPE D'HUEZ, 20 JULI. Een weekeinde lang weerstond Miguel Indurain in de Alpen aanvallen van zijn Italiaanse belagers.

Wereldkampioen Gianni Bugno moest zijn offensieve acties bekopen met een enorme inzinking, Claudio Chiappucci werd begroet als de zoon van de campionissimo Fausto Coppi maar kon de gele trui van Indurain niet bedreigen. Die heeft voldoende voorsprong om zijn tweede Tourzege veilig te stellen, want met nog een lange tijdrit voor de boeg moeten er wel heel ingrijpende dingen gebeuren om daaraan nog iets te veranderen.

Zo eensgezind als ze waren in hun streven Indurain aan te vallen, zo verdeeld waren Chiappucci en Bugno onderling. Eens te meer bleek dat het Italiaanse wielrennen altijd uit twee kampen moet bestaan zoals Coppi in zijn tijd Bartali bestreed en Moser het opnam tegen Saronni. Daarbij vergeleken zijn de schermutselingen tussen Nederlandse wielerploegen, waarover wel eens ophef wordt gemaakt, kinderspel. Italianen kleuren de Tour, Indurain wint hem.

Slechts twee etappes in het hooggebergte lagen er kansen om de positie van de Spanjaard in gevaar te brengen. Zaterdag naar Sestrières, waar Coppi veertig jaar geleden in een luid bejubelde triomftocht heen fietste, gisteren naar Alpe d'Huez. Maar Indurain is behalve een erkend tijdrijder ook een renner die als weinig anderen kan aanklampen. Een atleet in wie onvermoede krachten moeten schuil gaan.

Voor de Nederlandse wielrenners was er op Alpe d'Huez, waar de Amerikaan Andy Hampsten ritwinnaar werd, ditmaal geen succes weggelegd. Gert-Jan Theunisse werd er negende, Erik Breukink tiende. Zoals ook onder de supporters het oranje minder domineerde.