Irak weigert eisen VN in te willigen

BAGDAD, 20 JULI. Een hoge vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, Rolf Ekeus, is er het afgelopen weekeinde niet in geslaagd de Iraakse regering ertoe te bewegen een groep wapen-deskundigen van de VN toegang te verlenen tot het ministerie van landbouw in Bagdad. Niettemin beschreef hij zijn bezoek als “waardevol”: “Ik zou niet zeggen dat het een absolute impasse is” hoewel er “in beginsel geen verandering is” in de Iraakse opstelling. Bagdad weigert al twee weken de VN-missie toe te laten in het ministerie, waar de inspecteurs documenten over het Iraakse bewapeningsprogramma vermoeden.

Ekeus, voorzitter van de speciale commissie van de VN die toeziet op de vernietiging van de Iraakse massa-vernietigingswapens, had van vice-premier Tareq Aziz te horen gekregen dat Irak bereid is een inspectie door experts van neutrale lidstaten van de Veiligheidsraad of Niet-gebonden landen te accepteren. Die kunnen dan “getuigen van de waarheid dat er niets is in het gebouw van wat de speciale commissie beweert”, aldus Tareq Aziz. De inspecteurs van de VN op hun beurt zijn volgens minister van buitenlandse zaken Ahmed Hussein al-Samaraei niets anders dan spionnen voor Amerika. Washington “gebruikt de dekmantel van de speciale commissie en de VN om zijn officieren en spionnen naar Irak te sturen (..) om de agressieve Amerikaanse oogmerken tegen Irak te dienen”.

Duizenden Irakezen demonstreerden vandaag weer bij het ministerie, waar de VN-deskundigen sinds zondag 5 juli in een steeds vijandiger sfeer in hun auto's kamperen. “Vertel de hele wereld dat de Iraakse arbeiders hun geduld hebben verloren”, verklaarde een vakbondsleider. Hij suggereerde dat zijn aanhangers mogelijk in de toekomst niet meer in de hand kunnen worden gehouden. De officiële Iraakse pers zette haar campagne tegen de VN voort. “Onze vijand is kwaadaardig, verachtelijk en staat ver van alle normen en waarden”, meldde het partij-orgaan Al-Thawra. (Reuter)