India in greep religieuze twisten

NEW DELHI, 20 JULI. De pogingen van radicale hindoes een tempel te bouwen op de plaats van een zestiende eeuwse moskee bij Ayodhya in het noorden van India hebben gisteren ook elders in het land geleid tot ongeregeldheden tussen moslims en hindoes.

Berichten uit de zuidelijke deelstaat Kerala maakten melding van moslims die met stenen gooiden naar een militante hindoe-groep, die demonstratief bezig was met ochtendgymnastiek. Bij de rellen raakten 37 mensen gewond, de meesten van hen politie-agenten die probeerden beide groepen van elkaar te scheiden. Ook werden tachtig huizen in brand gestoken.

In de stad Malegaon in de westelijke deelstaat Maharashtra, waartoe ook Bombay behoort, kwam het tot rellen. Hier begon de onrust toen hindoes met stenen gooiden naar islamieten die betoogden voor het behoud van de moskee bij Ayodhya.

Bij Ayodhya trotseerden duizenden militante hindoes de versperringen van de politie om zich een weg te banen naar de plek waar zij een nieuw heiligdom voor de god Rama willen oprichten. Zingend togen ze daarna aan het werk.

De Indiase autoriteiten hebben de hindoes verboden de bouw voort te zetten. De deelstaatregering van Uttar Pradesh, waarin Ayodhya ligt, is echter in handen van de hindoeistische Bharatiya Janata Partij (BJP). Deze maakt geen haast met maatregelen om de radicale hindoes bij Ayodhya van hun plannen af te brengen. De BJP won de laatste deelstaatverkiezing met de uitdrukkelijke belofte de bouw door te zetten. Een BJP-leider bezocht gisteren de plek waar de tempel verrijst en verklaarde dat de bouw onder geen beding zou worden gestaakt.

De regering van premier Narasimha Rao zit zeer met de kwestie in haar maag. Ze heeft de bouw van de tempel in strijd met de grondwet genoemd, maar tot dusver is ze een confrontatie met de BJP-regering in Uttar Pradesh uit de weg gegaan. Rao's regering heeft het constitutionele recht om, als ze dat nodig acht, de deelstaatregering af te zetten. (Reuter)