Haarlemse Week weer een doorslaand succes; Leurs inspireert honkbalteam

HAARLEM, 20 JULI. De zestiende Haarlemse Honkbalweek is gewonnen door Japan. In een boeiende finale waarin de ploegen dicht bij elkaar bleven, werden de Sullivans met 9-8 verslagen. De Nederlandse ploeg is uiteindelijk derde geworden. Het team van coach Jan-Dick Leurs werd zaterdag buiten de finale gehouden door een kansloze nederlaag met 10-3 tegen de Sullivans. Door een nieuwe sponsor heet deze ploeg eigenlijk "Little Caesar', maar niemand noemt het paradepaard en vijfvoudig winnaar van het toernooi bij die naam.

Ruim zestigduizend toeschouwers hebben opnieuw een interessante Honkbalweek beleefd. Honkbalwedstrijden vaak op een hoogstaand niveau, begeleid door een perfecte organisatie met talloze vrijwilligers. Het organisatiecomité was dan ook uitermate tevreden over de afloop. Penningmeester Jacques Kort kon met enige trots meedelen dat uit de voorlopige cijfers blijkt dat de Honkbalweek zo'n anderhalve ton winst heeft opgeleverd.

Voorzitter Jacques Reuvers deed er nog een schepje bovenop door de KNBSB vast aan te bieden dat zijn organisatie ook wel bereid is het Europees kampioenschap dat in 1995 in Nederland wordt gehouden op zich te nemen. Dit evenement fungeert als kwalificatietoernooi voor de Olympische spelen in 1996 in Atlanta. De wens is wellicht de vader van de gedachte, want het is alleszins zeker dat dit EK in Haarlem zal worden gehouden. Maar het Pim Mulier-stadion, ooit gebombardeerd tot honkbalcentrum van Nederland verdient, geniet gelet op het opnieuw doorslaande succes van de Honkbalweek, wel enige voorkeursbehandeling.

De Nederlandse ploeg heeft boven verwachting gepresteerd in Haarlem. Met overwinningen op de nationale ploegen van Nicaragua, Porto Rico en Australië, respectievelijk vierde, vijfde en zesde in de eindrangschikking, schudde Oranje de rol van bijwagen van zich af. De finale was echter onbereikbaar. Met name door de derde honkman van de Sullivans, Jerry Shepherd, die maar liefst drie homeruns, samen goed voor zes punten, over de hekken ranselde. Hij werd gekozen tot homerun-koning en meest spectaculaire speler van het toernooi. De eerste honkman van Oranje, Eric de Bruin, werd de meest populaire speler in Haarlem. Hij was veruit de beste Nederlandse slagman en speelde foutloos op zijn honk.

Debutant-coach Jan Dick Leurs verdient het om met de nationale ploeg door te gaan. Het team is in korte tijd ondanks een gebrekkige voorbereiding naar elkaar toegegroeid. De spelers zijn doorgaans bijna lyrisch over Leurs. Een situatie die lang niet is voorgekomen in het Oranje-kamp. Leurs geeft echter alle krediet aan zijn spelers.

De zestiende Haarlemse Honkbalweek heeft opnieuw aangetoond dat het honkbalpubliek warm loopt voor dit evenement. Maar de uitstraling na tachtig jaar honkbal in Nederland en sinds 1961 succesvolle Honkbalweken is tot nu toe uitgebleven. Morgenavond gaat de competitie alweer van start en dan mogen de clubs blij zijn als er honderd mensen komen kijken. Een zeer kleine zorg uiteraard voor Jacques Reuvers en zijn helpers, die het ook niet gelukt is om van deze Honkbalweek een pre-Olympisch toernooi te maken. De meeste Olympische ploegen zaten in Italië en dat geeft ten aanzien van het prestige van de Haarlemse Honkbalweek toch te denken.

    • Joop Köhler