Graf lijkt na landenbeker in supervorm voor Spelen

DEN HAAG, 20 JULI. Steffi Graf continueerde afgelopen weekeinde in Frankfurt haar supervorm van Wimbledon en aangezien haar landgenote Anke Huber ook in goede doen was kon de Duitse vrouwenploeg voor de tweede keer de Federation Cup veroveren. Graf versloeg Arantxta Sanchez in 57 minuten met 6-4 6-2, Huber bleef Conchita Martinez de baas met 6-3 6-7 6-1. Het dubbel was de troostprijs voor de Spaansen, 2-1.

“Wie moet Steffi van het Olympisch goud afhouden?”, vroeg Sanchez zich na de afstraffing verwilderd af. “Ik heb haar nog nooit zo goed zien spelen.” De Duitse speelde inderdaad indrukwekkend in Frankfurt en gaf dat volmondig toe. “Ik was in supervorm”, beaamde ze. “Ik hoop niet te vroeg.” Graf had zaterdag in de halve finale tegen de Verenigde Staten Lori McNeil drie games gegund, 6-0 6-3. McNeil fungeerde met Gigi Fernandez als invallers voor Mary-Joe Fernandez en Zina Garrison, die zich voor het Olympisch toernooi voorbereidden in het invitatietoetnooi van Mahwah, New Jersey. Beide speelsters raakten geblesseerd. Garrison stapte in de tweede ronde van het gravel met een blessure aan de enkel. Mary-Joe Fernandez haakte af in de kwartfinale, toen ze weer last kreeg van haar op Wimbledon opgelopen dijbeenblessure. In Mahwah holden Monica Seles en Jennifer Capriati naar de eindstrijd.

Andrei Medvedev kwam enkele honderden kilometers zuidelijker in Stuttgart uit het kwalificatietoernooi en ging er met de hoofdprijs van 240.000 gulden vandoor. Het 17-jarige talent uit de Oekraïne verloor geen wedstrijd in dit toernooi. Versloeg Edberg, versloeg Muster en versloeg in de finale Wayne Ferreira in 2 uur en 47 minuten, 6-1 6-4 6-7 2-6 6-1.

“Ik wist”, zei de winnaar zelfbewust, “dat Ferreira geen gravelspecialist was. Dus gaf ik mezelf vooraf een goede kans.” Medvedev werd de verrassing van het toernooi, de speler die hopeloze achterstanden als de ultieme uitdaging beschouwde. Hij raakte tegen Prpic in de eerste ronde achter met 1-6 1-4 en won. Hij verloor tegen Edberg de eerste set met 1-6 en won.

Tegen Ferreira week hij af van die tactiek. Hij nam twee sets voorsprong en veronderstelde de Zuidafrikaan murw gespeeld te hebben. Hij vergiste zich en verspeelde op 5-3 in de derde een matchpunt. Ferreira, zevende geplaatst en zestiende op de wereldranglijst, vocht zich met service/volley spel terug in de wedstrijd. Pas in de vijfde set hervond Medvedev zich. De nummer 100 van de wereld besliste het duel met 6-1.

Voor de speler uit Kiev betekende Stuttgart zijn tweede toernooi-zege. Vier weken eerder won hij het toernooi van Genua, eveneens op gravel. In Stuttgart bleef hij kaarsrecht overeind terwijl alle favorieten onderweg werden uitgeschakeld. Het begon met Becker. Chang, Stich, Edberg en Ivanisevic volgden de weg van zwalkende Duitser.

Michiel Schapers is in de eerste ronde van 2,2 miljoen gulden toernooi van Toronto uitgeschakeld. De als veertiende geplaatste econoom uit Eemnes verloor in twee sets van de Australiër Sandon Stolle, 5-7 4-6.

Schapers miste scherpte. Stolle sloeg acht dubbele fouten en zijn eerste opslag miste accuratesse. Slechts 46 procent viel binnen de lijnen. Schapers wist er niet van te profiteren. Met de Eemnesser verdwenen nog twee geplaatste spelers op de openingsdag uit het toernooi: Pozzi (11) en Shelton (12). Een dag eerder speelde Björn Borg twee exhibitiepartijen tegen onbekende Canadezen. Borg verloor beide duels, 1-6 6-3 1-6 en 4-6 3-6. (ANP/Reuter)