Gesprek v.d. Broek en Suharto "positief'

DEN HAAG, 20 JULI. Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) noemt zijn gesprek met de Indonesische president Suharto “positief en ontspannen”. Van den Broek, die zijn bezoek aan Indonesië inmiddels heeft beëindigd, heeft Suharto om begrip gevraagd voor de Nederlandse bezorgdheid over de mensenrechten. Volgens de PvdA en de VVD heeft de minister echter de mensenrechten “niet indringend genoeg” aan de orde gesteld.

“Ik heb president Suharto gezegd dat onze belangstelling voor Oost-Timor voortkomt uit oprechte bezorgdheid”, aldus Van den Broek dit weekeinde na afloop van het gesprek met de Indonesische president. “Die zien we ook terug bij de Indonesische regering, gezien de maatregelen die zij heeft genomen om herhaling van een dergelijke tragedie te voorkomen.” De minister verwees daarbij naar de schietpartij op Oost-Timor waar Indonesische militairen in november circa vijftig demonstranten doodschoten. Indonesië besloot dit voorjaar in antwoord op Nederlandse protesten daartegen de ontwikkelingsrelatie met het voormalige moederland te verbreken. President Suharto wees Van den Broek erop dat zijn land alleen is geïnteresseerd in “diplomatieke en economische betrekkingen” tussen de beide landen.

Het PvdA-Kamerlid R. van Gijzel vraagt zich af of Van den Broek de mensenrechten niet “te weinig indringend” aan de orde heeft gesteld. “Ik heb zorgen over wat naar buiten komt. Als dat een "agreement to disagree' is, is het te weinig.” Volgens Van Gijzel moet de minister oog hebben voor het feit dat “mensenrechten een integraal onderdeel is van het buitenlands beleid”. Hij wijst erop dat ook andere landen kritiek hebben op het mensenrechtenbeleid in Indonesië.

De VVD vindt dat Van den Broek “op nonchalante wijze” op de mensenrechten is ingegaan. Volgens Kamerlid E. Terpstra heeft de minister de vragen over het optreden van het leger op Oost-Timor afgewimpeld. “Van den Broek vindt mensenrechten niet het onderwerp van zijn reis. Maar in het Kamerdebat dat op zijn reis zal volgen, zal het wel een belangrijk onderwerp worden. Mensenrechten is niet een zaak van getuigenispolitiek, maar een onderdeel van het buitenlands beleid.” Het CDA is tevreden over de reis. Volgens Kamerlid H. Aarts heeft Van den Broek de mensenrechten aan de orde gesteld “zoals dat van een minister wordt verwacht”. Hij wijst erop dat na het onderhoud tussen Van den Broek en Suharto “niet aan de grote klok is gehangen wie wat heeft gezegd”.