Derde kans op mooie sportzomer

Nederland had drie kansen om er een mooie sportzomer van te maken. Er is er nog één over, de Olympische Spelen.

Want het Europees kampioenschap voetbal en de Tour de France brachten niet die successen die het volk in vuur en vlam zetten. Hoe veel medailles moeten we in Barcelona halen om met z'n allen toch nog gelukkig te worden? Veertien zou een prachtig aantal zijn. Het hoogste aantal zelfs sinds de Spelen van Gouden Fanny in '48 in Londen. Toen haalde Nederland er zestien, in Berlijn '36 zeventien en thuis in Amsterdam, in '28, negentien. Na '48 was het echter afgelopen met de grote Nederlandse olympische successen. Rome ('60) en Moskou ('80) leverden bijvoorbeeld maar drie medailles op en niet één keer goud. In het recente verleden kwam Nederland alleen in Los Angeles ('84) nog eens in de dubbele cijfers, dertien medailles. Maar toen was het hele Oostblok wegens een boycot niet van de partij.

Veertien medailles is overigens niet zo maar een willekeurig gekozen aantal. Nee, de Amerikanen voorspellen dat we in Barcelona veertien keer op het erepodium zullen verschijnen. Het maandblad Sports Illustrated deed in haar Olympic Preview prognoses voor goud, zilver en brons in alle 257 olympische disciplines. Dat is dus niet niets. De Amerikanen hebben er meestal wel kijk op. Dus ze tegenspreken doen we maar niet. Oké, Ellen van Langen wordt bij de 800-metersterren helemaal niet genoemd. Dat kan je ze echter niet kwalijk nemen. Zelfs in Nederland had niemand verwacht dat deze oer-Hollandse gazelle ineens zo hard zou gaan rennen.

Maar ook zonder Van Langen bij de prijswinnaars komen de Amerikanen tot veertien Nederlandse medailles. Driemaal goud, vijfmaal zilver en zesmaal brons. Wie gaan het volgens de USA-experts voor ons maken? Goud gloort er voor ruiter Jos Lansink, wielrenster Leontien van Moorsel en de roeiers Rienks en Zwolle en verder zullen we oogsten bij boksen, hockey, judo, kleiduivenschieten, tafeltennis en zeilen.

Nog vleiender voor Nederland dan de medailleprognose was in die olympische Sports Ilustrated het verhaal over goede schaatsers die ook goede wielrenners blijken te zijn. Daarin is een prominente plek ingeruimd voor Dries van Wijhe. He's the Yogi Berra of Holland. Het is weer eens duidelijk dat de Amerikanen feilloos de grote sportmensen herkennen en erkennen. Daarom zal het met die veertien medailles ook wel goed zitten.

    • Hans Klippus