Cel na uitlokken van schilderijenroof

DEN BOSCH, 20 JULI. De rechtbank in Den Bosch heeft vandaag vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd aan een 40-jarige Amsterdammer.

De man heeft de roof uitgelokt van een schilderij van Frans Hals uit een Leerdams museum in oktober 1988. Er was vijf jaar geëist. In de nacht van 12 op 13 oktober werd ingebroken in "Het Hofje van mevrouw Van Aerden'. De inbreker verdween met de schilderijen die vijf miljoen en 20.000 gulden waard zijn. De politie tastte aanvankelijk in het duister, tot in Breda bij een onderzoek naar een serie roofovervallen en in Den Bosch bij het onderzoek naar de Van Gogh schilderijen-roof uit het Noord-Brabants museum, A.B. naar voren kwam als een van de verdachten in die zaken. Een man uit Sas van Gent, J.d.M. (37), kreeg in hoger beroep zes jaar voor twee overvallen en van de Bossche rechtbank vier jaar voor zijn aandeel in de Van Gogh-roof. De 47-jarige J.v.d.S. uit Aalten in België, medeverdachte in de Van Gogh-affaire en in de overvallen is nog niet veroordeeld. Hij zou ook de dader zijn van de Leerdamse schilderijenroof.