Beurskoersen kelderen door zwakte van dollar

AMSTERDAM, 20 JULI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs leden vanmorgen onder de aanhoudende zwakte van de Amerikaanse dollar. Omstreeks het middaguur was de waarde van de dollar teruggezakt tot 1,64 gulden.

De koersen op vrijwel alle Europese beurzen daalden vanmorgen over een breed front. Op de Amsterdamse effectenbeurs, die als een van de meest dollargevoelige beurzen geldt, verloor de EOE-index bijna twee procent. Ook op de beurzen in Londen en Frankfurt hing een nerveuze stemming. De aandelenkoersen daalden circa anderhalf procent. Ook hier was de zwakke dollar de grote boosdoener.

Een andere factor die de stemming op de financiële markten drukte, was de grote koersval op de Japanse beurs. In Tokio kelderden de koersen vanmorgen ruim vier procent. Afgelopen vrijdag viel de Nikkei-index al 2,5 procent terug. Daarmee is het koersgemiddelde, dat nu staat op 15.884,48 yen, vandaag weer onder het psychologisch belangrijke niveau van 16.000 yen terechtgekomen. De koersval die vrijdag in Tokio begon, wordt volgens analisten vooral veroorzaakt door de Duitse renteverhoging van afgelopen donderdag. Beleggers vluchten massaal uit aandelen.

De beurs van Milaan kreeg vanmorgen eveneens een flinke klap te verwerken. Maar de directe aanleiding daarvoor lag niet bij de lage dollar of de koersval in Tokio. Beleggers houden het na de moord op mafia-bestrijder Borsellino massaal voor gezien in Italië. Bij hoge omzetten schoot de belangrijkste beursindex bijna zeven procent omlaag.