België opgeschrikt door roof- en moordpartijen

BRUSSEL, 20 JULI. Afgelopen weekeinde is in de omgeving van Luik een einde gekomen aan een rooftocht van twee mannen, die in totaal vier dagen heeft geduurd en waarbij waarschijnlijk drie mensen om het leven zijn gebracht. Ook verwonden de twee mannen twee anderen ernstig, onder wie een krantebezorger in het Limburgse Eijsden, en verkrachtten zij een vrouw.

Eveneens in Luik kwam gisteren een einde aan de klopjacht op de man die vorige week twee rijkswachters dood schoot toen hij per auto werd overgebracht naar een gevangenis in Hoei.

De twee zaken staan los van elkaar, maar de Belgische media wijzen erop dat er toch een gemeenschappelijk element is. In beide gevallen gaat het om verdachten die zwaar verslaafd zijn. Die verslaving zou de verklaring moeten opleveren voor het even gruwelijke als het zinloze van hun daden.

De 29-jarige Alfonso d'A. bekende gisteren dat hij vorige week woensdag de twee rijkswachters heeft vermoord die hem, na een ondervraging in Luik, terugbrachten naar de gevangenis in Hoei. Na zij daad vluchtte met de politiewagen hij naar Maastricht. Daar kocht hij heroïne en bracht hij twee dagen door in een leegstaand pand, aldus de Belgische politie. Gisteravond gaf hij zichzelf aan.

De rooftocht van de 28-jarige Thierry M. en de 21-jarige Thierry B. begon woensdagavond in Plombières (even over de Belgische grens bij Aken). Daar stal het duo een auto van een studentenpaar. De daarop volgende dagen hebben M. en B. een waar spoor van dood en verderf achter zich gelaten in de Ardennen en in Nederlands-Limburg. Uiteindelijk werd Thierry M. in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden toen hij uit een telefooncel stapte in de buurt van Angleur, een voorstad van Luik. Zijn metgezel wist te ontkomen, maar hij meldde zich zaterdagavond in het gezelschap van zijn ouders aan de gevangenispoort van Verviers.