Atlete favoriet op 800 meter op Olympische Spelen; Wereldtijd Ellen van Langen

HECHTEL, 20 JULI. De krachten die Ellen van Langen in de slotfase van een 800 meter kan ontketenen, maken haar tot een favoriet bij de Olympische Spelen. “Het plafond is nog niet bereikt”, meent overigens haar trainer Frans Thuys, ondanks de 1.56.92 die de 26-jarige Amsterdamse zaterdag in het Belgische Hechtel liep. Hij is vandaag met haar en Christine Toonstra, die in Hechtel het nationale record 5000 meter met vijf seconden omlaag haalde, voor een achtdaags trainingskamp naar Portugal vertrokken.

Het trio is nuchter, maar uiterst zelfverzekerd onder de tot dusverre verrichte prestaties. Thuys, 38 jaar oud, heeft een Cruijff-achtige vanzelfsprekendheid in zijn beoordelingen. Hij accepteert het als logisch dat Ellen van Langen met haar 1.56,66 eerder in Hengelo en haar 1.56,92 van Hechtel de twee beste wereldprestaties over 800 meter heeft staan. Als gevolg daarvan is de concurrentie meer dan gealarmeerd.

Er zal ongetwijfeld naar een tactisch antwoord worden gezocht op haar fameuze eindschot. Daarmee troefde zij in Hengelo en zaterdag in Hechtel, maar ook al eerder bij haar rentree na een lange blessuretijd in Kerkrade, anderen ijzersterk af. “Ellen wil altijd winnen, altijd anderen voorbij”, ziet Thuys het als karaktertrek die wel zeer van pas komt. Heuvel-lopen en krachttraining zitten in zijn arbeid met de atlete en worden essentieel geacht.

Zelf deed hij vroeger ook aan atletiek, “maar een goede trainer heb ik nooit gehad. Je valt meestal in handen van een kolenman, melkboer of buurman en dat realiseer je je nu pas. Goed bedoeld, maar niet doelgericht, die ontdekking doe je later. Ik heb als loper zelf wel vreselijk hard getraind, maar ik schoot technisch te kort. Mijn voordeel is dat ik de opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding heb gevolgd en verder in alle sporten mijn ogen goed heb open gehad. Ik heb gezocht naar de essentie in het bewegen, bijvoorbeeld de bewegingsmotoriek van Ovett en Aouita ontleed.”

Wanneer Thuys geniet van de prestaties van Van Langen en Toonstra, dan heeft hij ook plezier in hun manier van lopen. Hans Koeleman, zelf steeple-loper, bevriend met de 800 meter loopster, constateert bewonderend: “Bij die eindsprint lijkt ze, ondanks het feit dat ze bijna kapot moet zitten, toch nog op een sprintster, zo fraai blijft het.” En Christine Toonstra kent de opvatting van haar trainer dat zij een zeer mooie manier van lopen heeft. “Ik train veel minder op kracht dan Ellen, veel meer op souplesse, totaal anders. Deze week heb ik eenmaal een krachttraining samen met Ellen gehad, het verschil is dan vreselijk groot. Ik doe niets in vergelijking met haar.”

De eveneens 26-jarige lange-afstandsloopster uit Velzen, die begin juli het nationale 5000 meterrecord in Stockholm op 15.12.62 bracht en zaterdag op 15.07.68 eindigde, had evenals Ellen van Langen een prikkelende concurrente in de race. Voor haar was dat de Engelse Jill Hunter, die eerst te hard leek te gaan (9.06 over 3 kilometer met een voorsprong van 2,5 seconde), maar later werd ingerekend (op 3600 meter) en los gelopen.

Van Langen trof de Russische veterane Gurina (zilver en brons bij wereldkampioenschappen in 1987 en 1983). Zowel Gurina als Hunter had zich verzekerd van de diensten van een tempomaakster. Thuys: “We wisten dat ze hard wilden gaan. Ellen en Christien hadden ook genoegen genomen met een rustiger wedstrijd, maar nu het anders ging, was dat geen probleem.”

In de wedstrijd in Hechtel, die de sfeer van een gemoedelijke kermis uitstraalt, liep de 19 jaar jonge Marko Koers, die zich op de 800 meter voor Barcelona plaatste, een persoonlijk record op de 1500 meter (3.42.57). Hij werd tweede, ruim achter de Russische winnaar Melnicov. Robin van Helden, de andere 800 meter loper die naar de Olympische Spelen gaat, bleef actief op zijn eigen onderdeel (tweede in 1.46.67 achter Nkzazamyampi uit Burundi).

    • Theo Reitsma