Arsenicum wint het van kruid

Greg LeMond stapte gisteren ontgoocheld uit de Tour de France. De Amerikaan sprak van uitputtingsverschijnselen. Volgens de Belgische apotheker dr. Paul Nijs ondervindt LeMond nog hinder van een schot hagel waarvan een restant na het ongeluk bij een jachtpartij is achtergebleven in zijn lichaam. Het arsenicum dat vrijkomt zorgt voor uitputtingverschijnselen. Nijs begeleidde LeMond drie jaar geleden, het seizoen dat hij voor de tweede keer de Tour won, met een preparaat van een plantextract. Dat onthulde hij in het blad "Beter'.

Kunt u uitleggen waaruit het extract is vervaardigd?

Het wordt opgebouwd uit de grondstoffen van de plant Sarsaparilla. Dit is een kruid dat met name groeit in Noord-Amerika. De indianen gebruikten het al om het uithoudingsvermogen te vergroten. Honderd jaar geleden werden de eigenschappen van de plant ook in Europa ontdekt.

Welke werking heeft de plant op het lichaam?

Je kunt er geen Tour de France mee winnen. Maar in combinatie met een uitgebalanceerde voeding en de juiste training kun je er baat bij hebben. Door het extract krijgt het lichaam grondstoffen waardoor het zelf meer hormonen gaat aanmaken. Daardoor wordt de spierweefselopbouw op een natuurlijke wijze gestimuleerd. Het is dus geen hormoon, want dat is schadelijk en verboden. Sasaparilla is bij elke apotheek verkrijgbaar en wordt toegediend in druppels. Je moet het niet zien als homeopathie. Dat is volksbedrog. Het gebruik van kruiden beschouw ik als een vorm van alternatieve geneeswijze. Een gedeelte van de plant heeft een bepaalde werking op het lichaam. Tachtig procent is nutteloos, twintig procent kan worden gebruikt voor een extract als dit.

Hoe bent u met Greg LeMond in contact gekomen?

Via Noel de Jonckheere, een gemeenschappelijke vriend van ons, nu een van de ploegleiders van de Amerikaanse Motorolaploeg. LeMond wil geen doping gebruiken. Hij is koppig en vertrouwt altijd alleen maar op zijn eigen produkten. Ik zag zijn gezicht op televisie toen hij een einde had gemaakt aan zijn lijdensweg. Strak en mager. Dat wijst op een schoon lichaam. Want bij dikke tronies moet je dopinggebruik vermoeden. Maar bij LeMond is het arsenicum van dertig kogels vermoedelijk weer gaan werken. Dat is puur vergif.