Algerije heeft een nieuwe regering

ALGIERS, 20 JULI. De nieuwe Algerijnse premier, Belaid Abdesselam, heeft gisteren na twaalf dagen van consultaties een regering gevormd waarin de veiligheidssector is versterkt. Saboteurs hebben in de afgelopen paar dagen hun acties tegen de Algerijnse stroomvoorziening opgevoerd.

De belangrijkste verandering is de vervanging van minister van binnenlandse zaken generaal-majoor Larbi Belkheir. Over zijn opvolger, Mohamed Hardi, is weinig bekend, maar er wordt belang gehecht aan het feit dat hij op veiligheidsgebied zal worden geassisteerd door de directeur-generaal van de Nationale Veiligheidsdienst (DGSN), Mohamed Tolba, als onderminister vooor publieke veiligheid. Tolba houdt zijn baan als chef van de DGSN. Zijn benoeming wordt gezien als een aanwijzing dat moslim-fundamentalistisch geweld niet zal worden getolereerd. De vervanging van de scherp anti-fundamentalistische minister van cultuur Boubakr Belkaid kan tezelfdertijd worden gezien als uitnodiging tot een dialoog met niet-gewelddadige fundamentalisten.

Abdesselam heeft zeven ministers van zijn voorganger Sid Ahmed Ghozali gehandhaafd, onder wie minister van defensie generaal Khaled Nezzar, die als sterke man van het regime wordt beschouwd. Abdesselam, die zich de afgelopen jaren heeft laten kennen als een tegenstander van de regeringspogingen een vrije-martkeconomie tot stand te brengen, houdt zelf de portefeuille van economie. De premier heeft herhaaldelijk gezegd dat een “oorlogseconomie” de oplossing vormt voor Algerijes gigantische problemen.

Het staatsbedrijf Sonelgaz meldde gisteren “een ernstige toename” van het aantal aanslagen op belangrijke elektriciteitsinstallaties. Het was de eerste maal dat Sonelgaz van dergelijke aanslagen melding maakte. Het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) zwoer het afgelopen weekeinde zijn dezer dagen tot gevangenisstraffen veroordeelde leiders Abassi Madani en Ali Belhadj niet in de steek te laten. (Reuter, AFP, AP)