Zwemmen: Nederlandse zwemsters succesvol

Woensdag 29 juli, vanaf 18.00 uur: vijf zwemfinales (mannen en vrouwen)

De meest succesvolle olympische zwemmer, de Amerikaan Mark Spitz, won op de Spelen van 1972 in München zeven gouden medailles.

Daarmee blijft hij zijn landgenoten Matt Biondi en Johnny Weismüller ruim voor. Beiden wonnen vijf maal goud. Weismüller vergaarde zijn plakken op twee Spelen, in 1924 en in 1928. De Amerikaan wilde ook naar de Spelen van 1932, maar zag daar van af toen hem een contract van vijfhonderd dollar per week werd aangeboden door de BVD Underwear Company. Gekleed in zwembroek verscheen Weismüller op posters die de aandacht trokken van een filmproducent. Onder de indruk van de imposante torso van de zwemkampioen bood deze Weismüller een rol aan in Tarzan, the Ape Man. Tot 1948 zou de olympische kampioen nog elf keer in lendendoek op het witte doek verschijnen. Matt Biondi won zijn gouden medailles in Seoul en start ook in Barcelona. Nederlandse zwemmers zijn nooit erg succesvol geweest op de Spelen: twee keer brons, in 1900 voor Johannes Drost en in 1960 voor Wieger Mensonides. De zwemsters deden het beter. Met in totaal 32 medailles zwommen zij ruim twintig procent van het totale aantal olympische plakken bij elkaar dat Nederland in de geschiedenis van de Zomerspelen heeft gewonnen.