Zweeds drama

Amsterdam leek deze week af te stevenen op een veiling van zo'n honderd miljoen gulden aan Zweeds vastgoed van de in problemen geraakte magnaat Pettersen. Nederlanders deden in het verleden veel zaken met veelal onwetende Zweden. Sommigen vergaten in hun rendementsberekening de onroerend goedbelasting mee te nemen. En Pettersen wist bij de aankoop van zijn panden aan de Amsterdamse Lairessestraat bijvoorbeeld niet dat je in Nederland van woningen niet zomaar kantoren mag maken.

Tot een veiling kwam het niet. De schuldeisers van Pettersen, Zweedse grootbanken als Gota en Wasa, maakten gebruik van de nieuwe mogelijkheid in de wet om - voordat de veiling werd gehouden - onderhands alles te kopen.

Daardoor veranderde er eigenlijk niets. De Zweedse banken financierden destijds voor soms meer dan honderd procent inclusief tickets naar Nederland enkele marktverkenners, zoals Pettersen. Nu het slecht gaat moeten de verkenners de laan uit en nemen de banken het heft zelf weer in handen. De Scandinavische banken wachten het beste moment af om hun verlies te nemen. Nederlandse vastgoedinvesteerders kijken intussen geamuseerd toe: het Zweedse verlies zit al lang in hun zakken.