"Vier fullprof wielerploegen is hier te veel'

ROTTERDAM, 18 JULI. Nederland heeft de laatste jaren met vier professionele wielerploegen boven zijn stand geleefd. Dat is de mening van sportmarketingbureaus en de internationale wielerunie UCI.

Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van de UCI, verwacht dat er twee ploegen zullen overblijven. “Dat is volkomen in overeenstemming met wat we kunnen dragen.”

Een vergelijking met voetbal maakt volgens Verbruggen duidelijk waarom er in Nederland teveel professionele wielrenners zijn. “Er spelen misschien nog geen tweehonderd fullprofs in de ere- en eerste divisie, maar er zijn toch ook tachtig beroepswielrenners. Dat is veel voor een kleinere sport. Aan die wildgroei lijkt nu een einde te komen.”

Bij drie van de vier professionele Nederlandse wielerploegen lopen aan het einde van dit jaar de contracten met de hoofdsponsor af. Dat geldt voor de wielerstallen van PDM (ploegleider Gisbers), Panasonic (Post) en Buckler (Raas). Bij een vierde, de equipe van Cees Priem, wil geldschieter TVM de financiële steun drastisch verminderen.

Frank van den Wall Bake van het bureau Trefpunt kreeg van Gisbers, Post en Raas het verzoek op zoek te gaan naar een nieuwe sponsor, maar hij zag daar geen brood in. Volgens hem heeft de wielersport zich uit de markt geprijsd. “De prijs-prestatieverhouding is volstrekt losgekoppeld.”

Peter Bonthuis, via de voetbalvakbond VVCS namens het bureau Inter Football weer teruggekeerd in de wielersport, zegt dat er internationaal elf ploegen op zoek zijn naar een geldschieter, terwijl het aantal potentiële sponsors beperkt is. “Het gevolg is dat de markt wordt verpest. Er komen zeker honderd renners op straat te staan.”