Van Ede dreigt Olympische Spelen door blessure te missen

DEN HAAG, 18 JULI. Richard Witschge moest vlak voor het vertrek van de Nederlandse voetbalploeg naar het EK wegens een blessure afhaken, hockeyster Lisanne Lejeune brak een paar weken geleden haar sleutelbeen en mist de Olympische Spelen en de hockeyers lijken nu ook een grote pechvogel in hun midden te hebben. Vier dagen voor vertrek naar Barcelona voor het olympische toernooi raakte Pieter van Ede tijdens de oefenpartij tegen Argentinië (4-2) behoorlijk geblesseerd aan zijn bovenbeen. Daardoor is zijn deelname aan het olympische toernooi onzeker geworden.

Steunend op een stick strompelde Van Ede gisteravond in Den Haag als laatste de Nederlandse kleedkamer uit. Hoe hij zich voelde? “Het lijkt helemaal niets”, klonk het somber uit de mond van de hockeyer, daarmee aangevend dat hij pessimistisch gestemd was. Teamarts Bob Klicks, vervanger van de verhinderde Piet Bon, deed zijn uiterste best om de somberheid te temperen. Hij zei een scheurtje in de hamstring te hebben gevoeld. “Maar pas na een paar dagen kan worden bekeken wat het echt is.”

De dokter wilde ook geen voorspelling doen of Van Ede er over acht dagen tijdens de eerste olympische wedstrijd van de hockeyploeg (tegen GOS) bij kan zijn of niet. “Daar praat ik nu niet over.” Natuurlijk zag Van Ede zelf al zijn olympische droom langzaam vervagen. Hij had ook weinig zin in een gesprek. “Ik hoop dat het meevalt. Wat moet ik nou meer zeggen?”

Het was begrijpelijk dat Van Ede's gezicht op onweer stond. Hij had net met verve een loodzware voorbereiding van een paar maanden met Oranje doorstaan en was klaar voor het vertrek naar Barcelona. Van Ede is een verrassende speler in Nederlandse basisteam. Hij is de voorstopper en dat terwijl hij bij zijn club Amsterdam altijd op het middenveld heeft gespeeld. Bondscoach Hans Jorritsma probeerde Van Ede in het begin van de voorbereiding in de verdediging en dat experiment slaagde. Tegen Argentinië deed Van Ede het gisteravond weer naar behoren. Tot de 51ste minuut. Hij zeeg zonder dat er een tegenstander in de buurt was ineens naar de grond nadat hij de bal naar zijn partner in het verdedigingscentrum, Bovelander, had gepasst. Van Ede verklaarde na afloop echter dat hij al tijdens de actie daarvoor een steek in zijn bovenbeen had gevoeld.

Als het slecht afloopt met Van Ede mag hij alsnog in de olympische selectie worden vervangen. Pas de dag voor de opening in Barcelona moet de definitieve opgave van de zestien spelers worden gedaan. Erik Parlevliet, weer fit na een flinke rugblessure, en Rochus Westbroek zijn aangewezen als zeventiende en achttiende man. Ze trainden tot afgelopen woensdag mee. Beide spelers zijn echter geen verdedigers, maar aanvallers. “Ik heb”, aldus Jorritsma, “mijn team van achteruit opgebouwd. Daarom heb ik voor extra verdediger inplaats van een vijfde aanvaller in de selectie gekozen. Mocht Van Ede afvallen dan komt die vijfde spits er alsnog.” Andere kandidaten voor de positie van voorstopper zijn Wouter van Pelt en met name Bastiaan Poortenaar.

“Dit soort risico's”, doelde Jorritsma op Van Ede's ongeluk, “zit in de sport opgesloten, helaas.” Het is echter onzin om vlak voor de grote toernooien geen oefenduels meer te spelen. Want, stelde ook Jorritsma, op de training kunnen zich ook blessures voordoen. “Maar het gevaar loert natuurlijk altijd. Daar kunnen we over meepraten. Erik Parlevliet is geblesseerd geweest, Harrie Kwinten ook.” Dokter Klicks: “Je moet als ploeg toch in het ritme komen. Daarom moet je oefenwedstrijden spelen. Het is dan wel belangrijk dat de spelers fit zijn. En dat zijn de hockeyers, superfit.”

Dat bleek in de tweede helft tegen Argentinië. Nederland was toen op conditioneel gebied veel sterker dan de Zuidamerikanen en nam in die fase dan ook afstand. Argentinië is altijd een lastige tegenstander voor Nederland en hield ook gisteren de thuisploeg (doelpunten: twee keer Brinkman, Van den Honert en Delissen) lang bij.

Vandaag treffen beide ploegen elkaar weer in Den Haag. Bondscoach Jorritsma was gisteravond zeer te spreken over de progessie die zijn team de afgelopen periode - met onder andere een trip naar Maleisië - heeft geboekt. In Barcelona moet blijken of Oranje de aanzienlijke achterstand op Duitsland en Australië heeft ingelopen.

    • Hans Klippus