Turkse Nederlander vast in Turkije

AMSTERDAM, 18 JULI. De Turkse veiligheidspolitie heeft afgelopen dinsdag een Nederlandse staatsburger gearresteerd bij zijn aankomst op het vliegveld van Istanbul.

Het betreft Ahmet Soylu, een Nederlander van Turkse afkomst die werkzaam is bij het Amsterdams centrum buitenlanders (ACB). Dat heeft het ACB gistermiddag bekendgemaakt. De ACB-medewerker was dinsdag voor vakantie naar Turkije vertrokken. Volgens het ACB wordt hij om onbekende redenen vastgehouden. Nadat de lokale autoriteiten aanvankelijk ontkende dat Soylu werd vastgehouden, werd de arrestatie uiteindelijk bevestigd, aldus het ACB. Het Nederlandse consulaat heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld in de kwestie. Deze zou van de openbare aanklager vernomen hebben dat de heer Soylu inmiddels is vrijgelaten. Volgens het ACB is dit echter niet het geval. Het consulaat heeft inmiddels een nota aan de plaatselijke gouverneur gestuurd, waarin om opheldering wordt gevraagd.